HolotropikumÖtször nagyobb eséllyel alakulhat ki daganatos megbetegedés azoknál, akik 2000 után születtek....

Ötször nagyobb eséllyel alakulhat ki daganatos megbetegedés azoknál, akik 2000 után születtek. Az ok: elhízás!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szakértők elemzései alapján az ezredforduló után születettek körében várhatóan ötször gyakrabban fognak előfordulni rákos megbetegedések, mivel ez a generáció jóval több, káros zsírokat tartalmazó étrenden nőtt fel, ezért az elhízottak aránya is magasabb.

Fotó: Freepik

Nagy-Britanniában a lakosság kétharmada súlyproblémákkal küzd, valamint negyede túlsúlyosnak számít. Ez pedig azt jelenti, hogy esetükben jóval nagyobb a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A helyzet Magyarországon sem jobb.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a 25 és 29 év közötti fiatalok körében a hasnyálmirigy daganat kialakulásának esélye 4.34 százalékkal megnőtt, azaz konkrétan ötször nagyobb lesz annak az esélye, hogy szembe kell nézniük ezzel a betegséggel, összehasonlítva a 45 és 49 év közötti korosztállyal.

Az USA-ban az American Cancer Society 1995 és 2004 között 14,6 millió daganatos beteg adatait vizsgálta meg, különösen a 30 leggyakoribb rákbetegségre figyeltek, és azok közül is arra a 12-re, amelyek az elhízáshoz köthetők.

Dr. Ahmedin Jemal, az American Cancer Society munkatársa közölte: “Az általunk elvégzett vizsgálatokból kiderül, hogy az elhízásnak jelentős szerepe van a daganatos betegségek későbbi kialakulásában, ezért kiemelten kell figyelni erre a problémára.”

Nagy-Britanniában minden 20 rákos betegség mögött az elhízás áll, az Egyesült Államokban 12 daganatos betegségért felel az elhízás.

Dr. Jemal elmondása szerint az elmúlt évtizedekben csökkenő tendenciát mutatott a rákos megbetegedések száma, azonban ez várhatóan ismét nőni fog, ugyanis a jelenlegi fiatalok körében egyre több az elhízott személy.

Az erről készült tanulmány a The Lancet Public Health szaklapban jelent meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek