Az anya-gyerek kapcsolat az egyik legerősebb ember-közti kötelék a világon. Ez a viszony különleges és egyedi, utánozhatatlan és megismételhetetlen. A következőkben azt fogjuk ismertetni, hogy mit gondol erről az anya-gyermek kapcsolatról Osho, a 20. század egyik legnagyobb spirituális vezetője.

Igaz szavak, amit minden nőnek, anyának el kell olvasnia! Osho most elmondja, hogy mit jelent valójában az őszinte anya-gyerek kapcsolat!
Fotó: Pixabay.com

Osho “Nők könyve” című alkotásában arról szól, hogy minden gyereket úgy kell nevelni, hogy önmaga lehessen, szeretetben és szabadságban nőjön fel. Ha egy nő várandós, akkor mindent meg kell tegyen azért, hogy megőrizze a nyugalmát, a lelki egyensúlyát, mert ha nem így tesz, akkor a negatív érzelmek kihatással lehetnek a kisbabára is.

Osho szerint “semmi sem hasonlítható az anya-gyermek kapcsolathoz, hiszen a gyerek 9 hónapot tölt az édesanyja testében, így ez a kötelék, érzés rendkívül erőssé válik, mert egy testben két lélek található. Később, mikor a gyerek felnő, akkor egy teljesen önálló, saját személyiséggel rendelkező ember lesz, aki viszont megőrzi a tudatalattijában a kötődést az édesanyjához, és a lelki kapcsolat sem szakad meg, még akkor sem, ha ritkán találkoznak majd.”

Osho úgy véli, hogy a szülők feladata, hogy a gyerek érzelmi intelligenciáját is fejlesszék, nem csak az értelmi intelligenciáját.

Valakiből akkor válik anya, mikor megszületik a gyereke. Osho azt tanácsolja az anyáknak, hogy szeressék, de ne birtokolják a gyereküket, mert egy napon a gyerekek független egyénekké válnak, amihez joguk is van.

Osho azt tanácsolja minden anyának, hogy a gyereküket tisztelniük kell, és a felnőtt gyereküket felnőttként kell kezelniük, nem szabadna irányítaniuk őket, csak esetleg tanácsokkal ellátni, ha kérik. A szülő feladata, hogy szeretetéről biztosítsa felnőtt gyermekét, de a szabadságát nem szabad korlátozni.

“Ahhoz, hogy a gyerek megélje a személyes szabadságát, és érzelmileg, értelmileg intelligens felnőtt váljon belőle, nem szabad parancsolni neki, mert ha ezt látja a gyerek, felnőtt korára kétszínűvé válhat, mivel egy dolgot fog mondani, és annak az ellenkezőjét fogja cselekedni. A gyermeket engedni kell, hogy azzá váljon, akivé és amivé szeretne. Ha hibát követ el, ami egy természetes dolog, nem szabad elítélni, akkor biztosítani kell arról, hogy a szülő, az édesanyja szereti és mellette áll. Egy édesanya bátran mondhatja azt, hogy: ‘figyelj, tedd azt, amit a legjobban szeretsz, de mindennek meg van a szép és kevésbé szép oldala’.”

A kisbaba fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az édesanya, a terhesség alatt nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott maradjon. Ha tele van pozitív energiával, vibrációval, az a magzatra is jó hatással lesz, viszont ez fordítva is igaz, így ha az anya nem érzi jól és biztonságban magát, akkor az árthat a picinek is. Ha megszületik a baba, akkor a szülőknek mindent meg kell tenniük, hogy a gyerekük érzelmi biztonságban és jólétben nőjön fel, tehát a veszekedéseket mellőzni kell, mert ha ez nem történik meg, a gyerek egy érzelmi hullámvasútra kerül, ahol akár a poklok poklát is megjárhatja.

Osho azt tanácsolja minden várandós kismamának, hogy lassítson le, vegyen vissza az élet ritmusából, énekeljen, rajzoljon, fessen, sétáljon, figyeljen befelé.

Osho arra is figyelmeztet, hogy egy anya két csapdába is eshet. Az egyik csapda, ha az anya nem figyel eléggé a gyermekére, ha belefárad az anyaságba, a másik csapda, ha túlzottan komolyan veszi az anyaság szerepét és akkor súlyt cipel magával, amit már nem képes elviselni.

A legjobb, amit tehet egy anya, ha szívből szereti a gyerekét, és mindenért hálát érez.

“Az egészet úgy kell felfogni, mint egy játékot, érdemes elmenni a gyerekkel a játszótérre, de nem kell a hinta mellett állni, hanem az anya is üljön fel a hintára, és élvezze a pillanatot” – tanácsolja Osho.

Osho úgy tartja, hogy úgy is lehet valakiből anya, ha nem születik saját gyereke.

“Lehetsz az egész világ édesanyja, az anyai ösztönöd, szellemiséged megnyilvánulhat egy fa, egy állat gondozásában. Ez minden nőben benne van. Az anyai ösztön feltétel nélküli szeretetet jelent” – véli a spirituális tanító.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.