GasztroÖrdögfahéj

Ördögfahéj

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha azt mondjuk: kávé – mindenki manapság a babkávéra gondol. A belőle készült „feketelevesre”, élénkítő hatására, kellemes ízére. A legkedveltebb a presszó kávé. Egy csésze dupla feketében 0,1 g koffein található, ennek hatása eléggé serkentő. Ám ezzel sem szabad „játszani”, a túl sok kávé, különösen, ha a késő esti órákban is fogyasztunk, kellemetlen mellékhatásokat válthat ki a szervezetben.

fahej

Kevésbé hat a több salakanyaggal járó török kávé, különösen, ha főzéskor még ráteszünk a tetejére egy kiskanálnyi csicseriborsó őrleményt is, hogy tetszetős, habos legyen. Azért a törökkávéból sem ajánlatos két-három kis csészényinél többet fogyasztani egy nap leforgása alatt. Aki nagyon ragaszkodik a kávézáshoz, a feketekávéhoz, elegyítse kevés tejjel vagy tejszínnel. Azért, mert lassítja a koffein hatását, tehát növeli hatásának időtartamát, egyben közömbösíti a benne levő csersavat, tehát élvezetesebbé teszi a kávét. S nem utolsó sorban táplálóbbá.

Kávét lehetőleg csak étkezés után 15-20 perccel fogyasszunk, mert ennyi időre van szüksége a szervezetnek az átállásra.

Nagyanyáink ismerték és használták a kávépótlókat és kávépótlékokat. A kávépótlók a babkávét helyettesítették, a kávépótlékokat pedig a babkávéhoz adták, hogy ízesítsék.

Egy kis finomság a hétköznapi szürkeségbe az ördögfahéj.

6 dl vizet 2 rúd fahéjjal lassú tűzön 5 percig főzünk és ezzel a vízzel 4 púpozott evőkanál kávéval erős feketekávét főzünk és csészékbe öntjük. Előmelegített kanálra 1-1 kockacukrot teszünk, leöntjük konyakkal és meggyújtjuk. A láng kialvása után beöntjük a kávéba és elkeverjük. Tejszínnel fogyasztjuk.

Kellemes kávézást kívánunk mindenkinek!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek