KuriózumÖntsünk tiszta vizet a pohárba! - A kerék

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! – A kerék

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kerék valamiért a technológiai fejlődés szimbólumává vált, és sok hely úgy ragadták meg, mint az ősember egyik legfontosabb találmánya a tűz után. A kutatások ezt teljesen cáfolják, és azt is megmondjuk, hogy miért…

Az ember a bronzkorban kezdte felfedezni bizonyos fém ötvözetek használatát, készítését, és az eddigi kutatások arról tanúskodnak, hogy a kerék sem volt sokkal hamarabb feltalálva, és a tényleges problémát nem is a korong, hanem a tengely “kifejlesztése” okozta.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor úgy mondanánk, hogy a kerék-tengely feltalálása az igazi áttörés. Ez esetben sok problémát felvet az, hogy a súrlódást miképpen küszöböli ki a feltaláló csoport, és az illesztéseket miként alkotja annyira simára, hogy azok elforduljanak.

A feladat bonyolultsága már egy olyan technológiai szintet követel magának, amibe semmiképpen sem tudjuk beilleszteni az ősembert, és annak ismert technikai szintjét. Valószínűleg sokkal hamarabb készítettek íjat, mint kereket, és sokkal több hasznuk is lett belőle.

A tudósok azt is cáfolják, hogy a kerék egyszerre több helyen is “feltalálódott”. Valószínűbbnek látják, hogy egyetlen helyen fejlesztették ki, ami aztán villámgyorsan elterjedt az egész világon praktikussága miatt – és amiatt, hogy akkoriban nem létezett szabadalom.

A tudósok kézzel fogható leletek hiányában a nyelvi emlékeket tanulmányozzák, és az eddigi eredmények alapján a mai Ukrajna területén élt ősi kultúra lehetett a kerék atyja, mivel ennek nyelvében találtak mindeddig a legtöbb kerékre, forgásra, kocsira és szekérre utaló kifejezéseket, és ezek mind a kerék használatát feltételezik, de a pontos meghatározás lehetősége szinte kizárt.

Lényeg a lényeg: a kereket egész biztosan nem az ősember találta fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek