OtthonÖntözés előtt szórjunk egy kiskanál cukrot a virágföld tetejére!

Öntözés előtt szórjunk egy kiskanál cukrot a virágföld tetejére!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A virágok talán az egyik legszebb teremtményei a Földnek. Talán éppen ezért igyekezett már ősidők óta az ember, hogy ne csak e kertjében, hanem a házában is termessze őket. A szobanövények, nemcsak díszítik otthonunkat, hanem tisztítják a levegőt és némelyikük illóolajakat is bocsát ki.

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket?

A szobanövények átültetésére és táptalajának gazdagítására folyamatosan szükség van és ezt a növény jelzi számunkra azzal, hogy lassan növekszik, vagy késik a virágzása éppen.

Nézzük néhány természetes módját a táptalaj termékennyé tételének!

1. Kávézacc vagy teafilter használata

Amikor legközelebb kávét főzünk, a visszamaradt zaccot ne dobjuk el, hanem tegyük a virágföld tetejére és próbáljuk meg összekeverni a földdel, ez által levegősebb, lazább talajt kapunk. Ugyanígy járhatunk el a tea főzése után megmaradt filterek tartalmával.

2. Cukor

Öntözés előtt, oszlassunk el egyenletesen egy kanál cukrot a virágföld tetején, vagy az öntöző vízbe tegyünk 1-2 kanál cukrot. Ezt, hetente egyszer alkalmazzuk, különösen a fikuszfélék szeretik ezt a bánásmódot.

3. Hagyma héj

A főzet elkészítéséhez használjunk 1 liternyi szárított hagymahéjat, melyet tegyünk bele 2 liter vízbe, zárjuk le légmentesen 2 napra az edényt, majd ezt követően leszűrve, ezzel az oldattal öntözzük a növényünket.

4. Élesztő

Az élesztő köztudottan gazdag B vitaminokban, mely hozzájárul a növény gyorsabb fejlődéséhez. Ehhez szükségünk lesz egy kis csomag élesztőre, melyet keverjünk el 5 l vízben. Addig használjuk fel, amíg ki nem hűl az oldat. Ezt a fajta „kényeztetést” nagyon szeretik a petúniák és a muskátlik.

5. Tojás héja

A tojás héja nagyon gazdag kalciumban, mely semlegesíti a savas közeget. Mossuk meg jól a tojáshéjat, szárítsuk ki, zúzzuk össze, majd adjuk a virágföldhöz, de mivel nehezen bomlik le, csak kis mennyiségben használjuk.

6. Banán héja

Mivel nagyon gazdag káliumban, foszforban és kalciumban, ideális a virágföld termékennyé tételére. A banán héját megszárítjuk, vagy sütjük, felaprózzuk, és jó eredménnyel használhatjuk különösen a rózsák estében.

7. Hamu

A növényi eredetű hamu nagyon gazdag káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban, vasban, cinkben és kénben. 100-150gr hamut keverjünk el egy vödör vízben és hagyjuk állni pár napig. Öntözés előtt kavarjuk fel jól az oldatot és úgy használjuk.

8. Narancs héja

Egy befőttes üveget töltsünk meg narancshéjjal, öntsük fel 1 l forró vízzel, hagyjuk állni 24 órát, szűrjük le és máris használhatjuk kedvenceink öntözésére.

9. Az akvárium vize

Az akváriumban található víz a növények növekedésére kedvezően ható anyagok sokaságát tartalmazza és nem mellesleg semleges pH értékű is. Ezt a módszert inkább tavasszal és nyár folyamán alkalmazzuk növényeinknél.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek