KuriózumOktóber 30-án áttérünk a téli időszámításra: éjszaka 3-kor 2 órára állítjuk az...

Október 30-án áttérünk a téli időszámításra: éjszaka 3-kor 2 órára állítjuk az órát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromról két órára állítják át. És bár több éve terítéken van az óraátállítás eltörlése, az Európai Unióban még mindig nem sikerült végleges időpontot kitűzni az eltörlésére.

Vasárnap hajnalban, október 30-án térünk át a téli időszámításra, ami azt jelenti, hogy az óráinkat három óráról két órára visszük vissza, így a 30-a 25 órából fog állni. Az óraátállítás célja, hogy minél több napfényt használjunk fel, ám sok szakértő szerint az óraátállítás hosszú távon pusztító egészségügyi következményekkel járhat.

Az óraátállítás szószólói szerint nincs szükség arra, hogy minden évben kétszer átállítsuk az óráinkat. Az országok mintegy 60 százaléka nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését. Az Európai Unióban több éve téma az óraátállítás eltörlése, ám eddig még nem sikerült konszenzusra térni.

A tagállamokon múlik, hogy a nyári vagy az eredeti, téli időszámítást választják. Nagyon sokan – közöttük mi magyarok is – a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek.

Az orvosok szerint az időátállás igencsak negatív hatással van az emberi szervezetre: fokozott fáradtság, álmatlanság, emésztési zavarok vagy zavart állapotok.

“A legtöbb embernek elég gyorsan átáll a biológiai órája, néhány nap elegendő ahhoz, hogy megszokja. Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy bizonyos embereket jobban érint, főleg, akik depresszióban szenvednek, vagy szívproblémával küzdenek. Ilyenkor nagyobb az öngyilkosság, illetve a szívroham kockázata is”mondja Xiaoyong Yang, a Yale Egyetem adjunktusa.

A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult, és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják. A Magyar Alvás Szövetség, amely ez utóbbinak a fontosságára hívja fel a döntéshozók figyelmét.

„Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Az első nemzetközi olajválságot megelőzően az általánosan érvényben lévő standard időszámítás volt a célszerű választás, de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek