Kuriózum2022. október 30-án óraátállítás, áttérünk a téli időszámításra

2022. október 30-án óraátállítás, áttérünk a téli időszámításra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Október utolsó hétvégéje rendszerint az óraátállításról szól, azonban úgy tűnik, hogy ez lesz az utolsó alkalom amikor erre kell figyeljünk, ugyanis 2023-tól egy intézkedés vélhetően eltörli ezt a műveletet.

A Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György szerint az óraátállítás nagyon megviseli az arra érzékenyek szervezetét, főleg az idős, beteg embereket és a gyerekeket érinti negatívan.

2022 október utolsó hétvégéjén átállunk a nyári időszámításról a téli időszámításra, vagyis október 29-ről 30-ra virradó éjszaka, 03:00-ról 02:00-ra visszük vissza az órát, így 60 perccel tovább alszunk. Vagyis 2022. október 30-án nem 24, hanem 25 órából fog állni a nap.

A jelenlegi intézkedések szerint úgy néz ki, utoljára jövő év márciusában fogjuk állítani az órát. Bár egyelőre ez sem valószínű, évek óta folyik a vita a kérdésben.

2018-ban egy online közvélemény-kutatást végeztek, amelynek eredménye szerint az Európai Unió tagállamainak küldöttei 84%-a szavazott az időváltoztatás megszüntetése mellett.

Egy évvel később, 2019-ben az Európai Parlament megszavazta a nyári időszámításra való átállás kötelezettségének feloldását célzó javaslatot az Európai Unió tagállamai szintjén, azzal az egyértelmű kijelentéssel, hogy minden uniós ország maga dönthet. A vitákat a Brexit, majd a Covid-19 miatt elhalasztották.

Az orvosok szerint az időváltozás igencsak negatív hatással van az emberi szervezetre: fokozott fáradtság, álmatlanság, emésztési zavarok vagy zavart állapotok.

“A legtöbb embernek elég gyorsan átáll a biológiai órája, néhány nap elegendő ahhoz, hogy megszokja. Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy bizonyos embereket jobban érint, főleg, akik depresszióban szenvednek, vagy szívproblémával küzdenek. Ilyenkor nagyobb az öngyilkosság, illetve a szívroham kockázata is” – mondja Xiaoyong Yang, a Yale Egyetem adjunktusa.

A tagállamokra vár a döntés, hogy a nyári, vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzió mellett tartanak ki. Magyarország a nyári időszámítást választaná – legalábbis ezt kérte Balassa Péter jobbikos képviselő, amikor benyújtotta az óraátállítás eltörléséről szóló javaslatát.

„A jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, minden lépést szükséges megtenni annak érdekében, hogy segítsünk a lakosságnak átvészelni ezt a nehéz időszakot, amely a tél közeledtével egyre nyomasztóbb. Meggyőződésünk, hogy az óraátállítás eltörlésének össztársadalmi haszna lenne” – írta határozati javaslatában Balassa Péter.

Az első nemzetközi olajválságot követően úgy döntöttek, hogy célszerűbb lesz a standard időszámítást választani, azonban most az egyre inkább közeledő energiaválság ellenére sem tudnak észszerű és egyöntetű döntést hozni a tagállamok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek