Európai szinten kezdeményezések történtek az óra átállítás végleges megszüntetésére, ám a világjárvány teljes mértékben felforgatta ezeket a kezdeményezéseket.

A tagállamoknak április végéig kellett volna eldönteniük, hogy beleegyeznek-e a nyári időszámítás használatába, de erre a bekövetkezett világjárvány miatt nem került sor, ezért a határidőt jövő tavaszig meghosszabbították.

Magyarország idén is áttér a téli időszámításra, október 24-ről 25-re virradó éjszaka, a hónap utolsó hétvégéjén, amikor a hajnali 3.00 órából 2.00 óra lesz.

Azok az államok, amelyek úgy döntenek, hogy tartósan a nyári időszámítást szeretnék fenntartani, 2021 márciusának utolsó vasárnapján hajtják végre az utolsó változtatást, és azok, amelyek inkább a téli időszámításnál maradnak (normál idő), 2021. októberének utolsó vasárnapján váltanak majd véglegesen. Az Európai Unióhoz tartozó országoknak kötelességük lesz tájékoztatni a Bizottságot az általuk történt választásról jövő év áprilisáig.

Az Európai Bizottság javasolta az óraátállítás végleges megszüntetését.

Az európai országok az elmúlt évszázadban az energiatakarékosság érdekében, bevezették a nyári időszámításra vonatkozó rendelkezéseket, különösen háború és az 1970-es évek olajválsága idején. Az Európai Unió 1980 óta fokozatosan fogadott el jogszabályokat az időváltozás tekintetében, az eltérő nemzeti rendszerek felszámolása érdekében. 2018 után azonban úgy tűnik, hogy az óraátállítás célja sokkal kevésbé releváns, a tanulmányok szerint az általa megvalósult energiamegtakarítás jelenleg alacsony, az állampolgárok viszont egyre inkább panaszkodnak az óraátállítás által generált negatív egészségügyi hatásokra.

Az Európai Parlament kérésére és a meglévő rendelkezések értékelése részeként, a Bizottság nyilvános konzultációt tartott 2018 nyarán, amelyre 4,6 millió válasz érkezett – ez volt a legtöbb válasz, amit valaha kaptak az Európai Bizottság által szervezett nyilvános konzultációkra. A válaszadók 84% -a támogatta az óraátállítás végleges törlését.

Az Európai Bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy nincs szükség a szezonális időváltozás további szabályozására Brüsszelben, és a tagállamoknak szabadon kell eldönteniük, hogy a nyári időszámítást, avagy a télit szeretnék alkalmazni véglegesen nemzeti szinten.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.