KoktélOktóber 11-13. között jön az I. Kürtőskalács Fesztivál

Október 11-13. között jön az I. Kürtőskalács Fesztivál

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Október 11-13. között rendezik meg Budapesten a várhatóan legínycsiklandóbb és legillatosabb fesztivált a Városháza Parkban, a Deák Ferenc Tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep. Faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú íz variációban és számos méretben kapható majd, sőt bemutatkozik a „kürtőske” is, az igazi modern minikalács. A kilátogatók olyan ínyencségeket is megkóstolhatnak, mint a Kürtős Krémes, Kürtős Karikák, vagy Kürtős Csapágy.

„Fesztiválunk elsődleges célja a kürtőskalács, mint hungarikum népszerűsítése, eredeti, hagyományos készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása. Főként a családosok jelenlétére számítunk, bízunk benne, hogy a hazai érdeklődőkön túl, a külföldi turisták is elcsábulnak, megérezve az ínycsiklandó illatokat. Számos meglepetéssel készülünk, biztos vagyok benne, hogy senki sem bánja majd meg, ha kilátogat rendezvényünkre.” – fejtette ki András Tünde, a fesztivál megálmodója.

Az esemény egyik csábító vonzereje az ellenállhatatlan kürtőskalács illat lesz, mely a város minden pontjáról odavonzza az ínyencségekre éhes tömeget.

Kurtosfeszt_1
Fotó: Just Creative

„A kürtőskalács – jellegzetes erdélyi specialitás – a magyar gasztronómia egyik remeke, melyet Székelyföldön, a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. Ez a hagyomány napjainkban is él. A fesztiválon ízletes kürtőskalácsainkkal nem csak tradícióink fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem egy új termékünk megismertetésével lehetőséget és élményt nyújtani az érdeklődők számára, hogy kipróbálhassák, és majd otthon is elkészíthessék e finomságot.”

A kürtőskalácson túl lesz minden, mi szem-szájnak ingere: finom borok, pálinkák, koktélok, ízletes sajtok, sonkák, kolbászok. Sőt, üdítő koncertek és tehetséges előadók is szórakoztatják majd a közönséget. Az Indygo zenekar kifejezetten erre az alkalomra szerezte a Kürtőskalács

dalt, amelyet a fesztivál kezdőnapján, pénteken fognak bemutatni. Este fellép még a Sugarloaf és a Heaven Street Seven zenekar.

Szombaton az X-faktorból ismert Csobot Adél, Antal Timi, Baricz Gergő, valamint a Keresztes Ildikó Band színesítik a programot. Lesz még bábszínház, bűvész bemutatók, és az est fénypontjaként tűzzsonglőr-show is. A zárónapon, a gyermekműsorok és felnőtteknek szóló művészeti előadások mellett a Hot Jazz Band, és a Balkán Fanatik ritmusai töltik majd be a teret.  A sok kiegészítő program közül a Székelyföldi Legendárium interaktív társasjátékát emeljük ki, ahol az érdeklődők életnagyságú bábukkal játszhatnak, és megismerhetik a kürtőskalácshoz fűződő legendát is.

Az ízletes, családbarát programokon túl számos meglepetés várja majd az arra látogatókat, többek között fotókiállítást, és videós élménybeszámolókat tekinthetnek meg a Vitéz Kürtős Team eddigi világjáró túráiról.

Fotó: Just Creative
Fotó: Just Creative

 „A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók, a titkos recept alapján maguk készíthetik el kürtőskalácsaikat, bepillantást nyerve ezáltal a sütés kulisszatitkaiba. Ezért a fesztivál jelmondata: „Sirítsd és pirítsd a saját kürtőskalácsod! Avagy a nagy közös kürtőskalács-sütés.” – tudtuk meg a Vitéz Kürtős Team ügyvezetőjétől, Bálint Gáspártól.  „A fesztiválhangulat mellett terveink szerint 50 családdal együtt felállítjuk a kürtőskalács egyszerre sütés rekordját is. Az akcióban résztvevők jótékonykodhatnak is, ugyanis az így befolyt összeget a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánljuk fel.”

A Fesztivál látogatása ingyenes.

I. Kürtőskalács Fesztivál

2013. október 11-13.

Városháza Park

Forrás, Fotó: Just Creative

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek