KuriózumNyári időszámítás 2023: ekkor kell átállítani az órát

Nyári időszámítás 2023: ekkor kell átállítani az órát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A téli időszámításról a nyárira való átállásra minden évben, március utolsó hétvégéjén kerül sor. Ezt a témát széles körben vitatták az elmúlt években, miután az Európai Parlament javasolta az időváltoztatás megszüntetését.

NYÁRI IDŐSZÁMÍTÁS 2023. Magyarországon március 25-én, szombaton éjjel 02:00-ról 03:00-ra változik az óra. Így szombatról vasárnapra virradva, éjszaka kevesebbet alszunk. Az időváltozással 2023. március 26-a, vasárnap lesz az év legrövidebb napja, 24 óra helyett 23 órát fog kitenni az a bizonyos nap.

Az uniós tagállamoknak 2021-ig be kellett jelenteniük, hogy a következőkben téli vagy nyári időszámítást akarnak-e alkalmazni. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem született döntés.

Az Európai Bizottság szerint az időváltoztatással kapcsolatos uniós intézkedések megkövetelik, hogy az órát évente kétszer kell átállítani, hogy figyelembe lehessen venni a nappali fényviszonyok alakulását és a lehető legtöbbet ki lehessen hozni a rendelkezésre álló napfényből egy bizonyos időszakban .

Miért váltunk át a nyári időszámításra?

A nyári hónapokban az óra előre van állítva, így sokat spórolhatunk a világításhoz szükséges villamos energia megtakarításával – ám a nyári időszámításra való áttérésnek negatív hatásai is vannak, erről itt írtunk bővebben.

Ennek a rendszernek az a célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a Nap fényét. Az óraátállítás ötlete Benjamin Frankliné volt, aki a 18. században azt tanulmányozta, hogy az olajlámpák hogyan állítanak elő fényt és mennyire hatékonyak.

A nyári időszámítást először Németország vezette be 1916-ban, majd Nagy-Britannia, Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Svédország, Törökország és Tasmánia következett.

Az Egyesült Államok is bevezette ezt a változtatást 1918. március 19-én, de a gazdák ellenállása miatt egy év elteltével felhagyott az időmódosítással. Magyarországon 1980 óta rendszeresen állítjuk át évente kétszer az órákat

A nyári időszámítás 2023-ban március 26-tól október 29-ig lesz érvényes, ekkor tér vissza a téli időszámítás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek