A nyári időszámításnak örülünk, hiszen több napfényhez jut a szervezetünk, hosszabbak lesznek a nappalok, és végre beköszönt egy melegebb évszak. Azonban vannak olyanok, akiket nagyon megvisel az óraátállítás, negatív hatással van a tesi és lelki egészségükre.

1. Alvászavarok

Mivel egy órával később sötétedik, ezért főleg a kezdeti időszakban befolyásolhatja a fény az elalvást. A belső óránk ilyenkor pont olyan változást észlel, mint egy repülőút után, amikor más időzónába repülünk.

2. Mentális problémák

A Economics Letters folyóiratban megjelent 2014-es németországi kutatás szerint közvetlen kapcsolatot mutatható ki a nyári időszámításra való áttérés és a hangulatingadozás között. “Az élettel való elégedettség a nyári időszámítás után még erőteljesebben jelentkezhet.” A hatás még hangsúlyosabb azoknál az embereknél, akik teljes munkaidőben dolgoznak. Ugyanakkor a nyári időszámítás az öngyilkosság arányának növekedésével is együtt jár egy 2008-as ausztrál tanulmány szerint.

3. Szív-, és érrendszeri betegségek kockázata

A nyári időszámításra való áttérés növelheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Egy svéd tanulmány szerint a nyári időszámítást követő első három napban átlagosan 6,7% -kal nőtt a szívroham kockázata.

4. Több munkabaleset

Az óraátállítás további veszélyt jelent a fizikai munkások számára. A kutatások alapján kiderült, hogy a nyári hónapokban több a munkabaleset, mint a pl. novemberben vagy decemberben.

5. Több a közúti baleset

Austin C. Smith professzor által vezetett 2014-es tanulmány szerint a nyári időszámításra való átállás utáni első hat napban 6,3%-kal nőtt a halálos kimenetelű közúti balesetek száma.

6. Csökken a hatékonyság

A nyári időszámítás a hibáztatható a munkahelyi termelékenység csökkenésében is. A Pennsylvania Állami Egyetemen számos tanulmánya kimutatta, hogy a nyári időszámítás utáni első hétfőn az alkalmazottak sokkal több időt szörfözgettek “csak úgy” a világhálón, mint korábban máskor.

7. Időszakos érzelmi zavarok

A szervezet hozzá kell szokjon a nappalok hirtelen hosszabbodásához. A világon több mint 1,6 milliárd embert érint szezonális érzelmi rendellenesség.

8. Túlzott energiafogyasztás

Noha a nyári időszámítást energiamegtakarítás céljából vezették be, gyakorlatban mégis éppen ellenkezőleg hat: az áttérés hatására több energiát fogyasztunk. Egy 2008-as tanulmányból derült fény erre, amelyben az Indiana állambeli energiafogyasztást vizsgálták, ahol 2006-ig nem váltottak nyári időszámításra. A tanulmány megállapította, hogy a nyári időszámításra való áttérés az áramigény 1%-ának növekedését okozta.

9. Több pénzköltés

A nyári időszámításra való áttérés a nagy- és kiskereskedőknek kedvez, de nem a pénztárcának. A JPMorgan Chase & Co. Institute 2016-os tanulmánya szerint a természetes fény arra készteti az embereket, hogy egy órával többet vásárolgassanak, “ha már ilyen kellemes idő van”.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.