HolotropikumNomofóbia: a betegség, amelyben a lakosság csaknem 70%-a szenved, és nem is...

Nomofóbia: a betegség, amelyben a lakosság csaknem 70%-a szenved, és nem is tud róla!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A lakosság körülbelül 70%-a szenved a nomofóbia miatt úgy, hogy nem is tud róla. Egyre több embert érint ez a rejtélyes kór, a szakértők egyértelműen úgy gondolják, ideje felhívni rá a figyelmet.

A század új betegsége, a nomofóbia neve egy rövidítésből származik, lefordítva annyit jelent, hogy “nincs mobiltelefon-fóbia”. Egy tanulmány szerint kimutatták, hogy az amerikai felnőttek 66%-a nomofób. Ezek a személyek egészen pontosan attól rettegnek, hogy elveszítik telefonjukat.

Biztosan mindenkinek volt már olyan élménye, amikor véletlenül otthon hagyta a telefonját, de ha a rettegés akkor is többször előfordul, amikor még nincs is probléma, akkor azt nomofóbiának hívják. Az emberek nagyrésze elveszve érzi magát főleg egy idegen helyen, ha nincs kéznél a mobilja, vagy el kell töltsön úgy perceket-órákat, hogy közben nem babrálhatja a telefonját.

A mai kor embere rabja lett a mobiltelefonjának, állandó kísértést érez, hogy a telefonját nézze, függőséget okoz az, hogy nem tud egyetlen percet sem eltölteni anélkül, hogy ne legyen tisztában az épp aktuális történésekkel. Ha hosszabb ideig távol kell legyen a telefonjától, akkor szorongásos állapot alakul ki, úgy érzi magát, mintha valamelyik testrészétől fosztották volna meg.

A Psychology Today szerint a leginkább a fiatal korosztály érintett, ők azok, akik egyértelműen dührohamot kapnak, ha hosszabb ideig telefon nélkül kell legyenek.

A stresszes állapot idővel pánikká alakulhat át.

A szakértők azt tanácsolják, hogy, aki érzi, hogy függőséget alakít ki esetében a mobiltelefon, az tartson naponta egy kis szünetet, amíg nem késő. Tudatosan időt kell tölteni a mobiltelefon nélkül, érdemes elmenni sétálni, moziba, kávézni, úgy, hogy nem visszük magunkkal a mobilt. Manapság ez a cselekedet már-már a bátorsággal egyenlő, hiszen valljuk be, nehezen tudjuk elképzelni, hogy akár fél napot is eltöltsünk a mobilunk nélkül.

A betegség gyökere tulajdonképpen abban keresendő, hogy rettegünk attól, hogy hogyan fogjuk tartani a kapcsolatot a szeretteinkkel, nem tudunk egyedül lenni, nem bízunk abban, hogy a telefon nélkül is képesek vagyunk teljes életet élni. Telefon nélkül egy nomofóbiás ember úgy érzi, elveszített valamit, és mindaddig nem teljes, amíg meg nem találja újra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek