HolotropikumNeves idegsebész tanácsa: 8 óra munka, 8 óra pihenés és 8 óra...

Neves idegsebész tanácsa: 8 óra munka, 8 óra pihenés és 8 óra szórakozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea idegsebész főorvos véleménye szerint az egészségmegőrzés kulcsa az, hogy ki miként tudja megtalálni, kialakítani az egyensúlyt az életében, ki mikor találja meg azt a célt, amitől boldogság árasztja el.

A szakember hisz abban a jól ismert mondásban, hogy ahhoz, hogy teljes életet éljünk, a nap 24 óráját a következőképpen kell beosztani: 8 óra munka, 8 óra pihenés és 8 óra szórakozás.

Ciurea professzor emellett még úgy véli, hogy ha nyitottak és empatikusak vagyunk, sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkbe, mivel “ha valakinek segítünk, akkor a segítség majd minket is megtalál.”

Vajon miért van egyre több Alzheimer-kórban szenvedő ember, na és mi van az egyre gyakoribb stroke-os, agyvérzéses esetekkel? – tette fel a kérdést a professzor a Román Idegsebészek Társaságának előadásán, amelynek ő a tiszteletbeli elnöke.

50 éves pályafutása alatt Ciurea professzor több mint 23 ezer műtétet végzett, és meggyőződése az, hogy egy beteg ember felépülése nem csak azon múlik, hogy a sebész és csapata mennyire felkészült, hanem azon is, hogy mennyire bízik a Teremtő erejébe, hiszen hit nélkül nehezebb a gyógyulás, illetve a szervezet regenerálódása is lassabb lehet.

“Ha egyedül vagyok, csak Isten segíthet rajtam, és ne felejtsünk el nyitottak és empatikusak lenni, mert ha valakivel jót teszek, azt vissza fogom kapni” – nyilatkozta az idegsebész, aki azon véleményének is hangot adott, hogy most, az internet korszakában, amikor éljünk bárhol a világban, pillanatok alatt kapcsolatba tudunk kerülni egymással, láthatjuk a rokonainkat, családtagjainkat a világ másik pontján, mégis talán soha ennyi magányos ember nem volt, mint manapság. És mindenen könnyen felmérgelődünk, ingerültté, feszültté válunk, ha a dolgok nem az akaratunk szerint történnek. Ezek a heves, negatív érzelmek mind hozzájárulnak az egyre korábban bekövetkező agyvérzés, stroke, demencia, Alzheimer-kór esélyének kialakulásához.

“És mindez azért van, mert nem az egyensúly megteremtésére összpontosítunk, mikor aludnunk kellene, akkor dolgozunk, mikor dolgoznunk kellene, akkor alszunk, vagy szórakozunk, és ha ez az állapot éveken keresztül eltart, akkor az agyat, valamint az idegsejteket ezek az apró kis traumák felemésztik. Nem véletlenül kellene betartani azt a szabályt, hogy 8 óra munka, majd 8 óra szórakozás, találkozás a barátokkal, olvasás, filmezés, zenehallgatás, és végül 8 óra pihenés, ami gyakorlatilag alvást jelent” – figyelmeztet a professzor.

És akkor mi a teendő, hogy az agyunkat jó kondiba tudjuk tartani?

Dr. Ciurea idegsebésznek természetesen erre is van válasza: “Kezd a napot korán, mégpedig egy frissítő zuhannyal, majd utána nyisd ki az ablakot, és vegyél egy mély lélegzetet, amely felébreszti az agyadat is. Ezután igyál meg egy pohár, nem túl hideg vizet, amely segít megszabadulni a méreganyagoktól. Majd jöhet pár perc torna, a reggeli, egy finom kávé, cigaretta nélkül, mert a nikotin összeszűkíti az agyi érhálózatot. Miután ledolgoztad a 8 órát, este 7 óra után javasolt elkezdeni a lazítást, szórakozást, csendesedj el, ha arra vágysz. A lefekvést megelőző egy órában kötelezően olvass valamit, mert ez megnyugtatja az agyadat, és nem árt, ha E- és B12-vitamint szedsz, na persze még odafigyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. És ezzel máris nagyon sokat tettél az egészséged megőrzéséért.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek