HolotropikumNevelj jázmint az otthonodban: csökkenti a szorongást, a pánikrohamot és a depressziót

Nevelj jázmint az otthonodban: csökkenti a szorongást, a pánikrohamot és a depressziót

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy egy apró fehér virágokkal beborított zöld ligetben sétálsz, miközben csábító, kellemes és elbűvölő illat vesz körül téged. Leszakítasz egy virágot, és mélyen beleszippantasz – mit érzel? A jázmin hófehér bája és mennyei illata mindenkit rabul ejt. Talán eddig te sem tudtad, de ez a növény akár cserépben, az otthonodban is nevelhető, így a saját személyes környezetedben is élvezheted a virág nyújtotta összes pozitívumot – írja a Heart.org!

A mai rohanó világban alig van lehetőségünk arra, hogy csak úgy megálljunk egy percre, és mély levegőt vegyünk. A körülöttünk zajló események pedig csak rontanak a helyzeten, és megfosztanak minden nyugalmunktól.

Ebből fakad a vágy, hogy az emberek nyaralni menjenek, kiszakadjanak a rutinból, a mindennapok rohanásából és információrengetegéből, hogy elmeneküljenek egy olyan helyre, ahol meggyógyulhat a lelkük. És ez a biztonságot nyújtó hely általában a természetben található. Azonban az ember legtöbb kétszer engedheti meg magának egy évben, hogy szabadságra menjen. Ez pedig édeskevés ahhoz, hogy az elméje kikapcsoljon, és a lelke feltöltődjön.

Akkor mi a megoldás a rendszeres stresszmentesítésre és pihenésre, melyet ráadásul az otthonunk kényelméből is élvezhetünk? A válasz a természet, igen. Csakhogy a városi környezetben, a betondzsungel közepén igazi kihívás meglelni a gyógyító természetet. Vannak azonban praktikák, pontosabban szobanövények, melyek megteszik a hatást.

Számos olyan növény van, amely nemcsak a mentális egészségügyi problémáidat, például a depressziót, a szorongást és a pánikrohamokat enyhíti, hanem a levegő minőségének javításában is nagy szerepet játszik.

A csodaszép, fenséges illatú jázmin egy a legideálisabb lehetőségek közül. Kutatások bizonyítják, hogy a jázmin segít megnyugodni, ha mélyeket szippantasz belőle. Ráadásul nem kell profi kertésznek lenned ahhoz, hogy te is befogadj egyet.

Egy tanulmány szerint, ez a növény pozitívan befolyásolja a mentális egészséget, és általánosságban javítja a hangulatot, „az aromaterápia tudományos megalapozottságának bizonyítékaként”.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a jázmin illata jobb, természetes alternatívája lehet-e a népszerű gyógyszereknek. A válasz pedig egyértelmű igen lett. A rágcsálók azonnal abbahagyták a tevékenységeiket, és megnyugodtak, amikor a virág illatával érintkeztek.

Ez a reakció újabb kérdéseket vetett fel a szakemberekben, akik tovább mélyültek a témában, és megállapították, a jázmin illata tagadhatatlanul fokozta a GABA nevű kémiai anyag idegsejtekre gyakorolt hatását. Ez a bizonyos kémiai reakció az, ami segít enyhíteni az ember szorongását, és felkelti a nyugalom és a pihenés vágyátmagyarázzák a tudósok.

A Hatt professzor által vezetett csapat végül egy listát is összeállított, hogy mi mindenre bizonyul hatékonynak ez a csodavirág: javítja például az alvás minőségét, fokozza a hangulatot, kiegyensúlyozza a hormonháztartást, javítja a kognitív teljesítményt és az éberséget, csökkenti a szorongást és az ideges feszültséget, kezeli a hőhullámokat és a hangulatingadozásokat.

Mi több, a jázmin hatékonyabbnak bizonyulhat, mint az altatók, nyugtatók és szorongásoldó gyógyszerek, tekintve, hogy a GABA hatását több mint ötször nagyobb mértékben növelte, mint a gyógyszeripari versenytársai.

Érdemes tehát relaxációs oázissá alakítanod a hálószobád, így életed legpihentetőbb alvásával ajándékozod meg magad nap mint nap. Amennyiben mégsem vagy híve az élő növényeknek, a kiváló minőségű természetes jázmin illóolaj is megteszi – néhány csepp elegendő ahhoz, hogy kifejtse maximális hatását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek