HolotropikumA jázmin csökkenti a szorongást, a pánikrohamokat, és a depressziót

A jázmin csökkenti a szorongást, a pánikrohamokat, és a depressziót

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mai rohanó világban bizony nehéz nyugodtnak maradni, alig van időnk arra, hogy megálljunk egy percre, és lélegezzünk egy nagyot. A természetben eltöltött idő segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében, javítja a hangulatot, és növeli a boldogság-, és a jólét érzését.

Városban, panellakásban a szobanövények segítségével is megteremthetjük a természetközelibb környezetet. Sok olyan növény létezik, amelyek nemcsak az olyan mentális egészségi problémák enyhítésében segítenek, mint például a depresszió, a szorongás és a pánikrohamok, hanem hatalmas szerepet játszanak a levegő minőségének javításában is.

A gyönyörű, illatos jázmin csak egy ezek közül. A kutatások alapján kiderült, hogy a sokféle virágos szobanövény nyugtató hatással van, főleg, ha időt szánunk arra, hogy leüljünk pár percre, és mélyeket lélegezzünk.

A kutatók összefüggéseket találtak a stressz és az oxigénszint között. A Journal of Biological Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jázmin nyugtató illata pozitívan befolyásolhatja a mentális egészséget, és általában javítja a hangulatot.

Hanns Hatt professzor, a németországi Bochum-i Ruhr Egyetem vezetője megállapította, hogy a kutatása “az aromaterápia tudományos alapjának bizonyítékának tekinthető” – írja a The Telegraph.

A jázmin illatának nyugtató hatását a kutatók egereken tesztelték. Amikor a rágcsálók jázmin illatot éreztek, minden addigi tevékenységet abbahagytak, és láthatóan teljesen ellazultak. Az egerek mozdulatlanul maradtak a sarokban, és egyáltalán nem tűntek izgatottnak. Ez a szokatlan viselkedés arra késztette a tudósokat, hogy még több bizonyítékot gyűjtsenek a jázmin nyugtató hatásával kapcsolatban. Miután elvégeztek különböző agyi vizsgálatokat, arra a következtetésre jutottak, hogy a jázmin illata tagadhatatlanul fokozta a GABA vegyület idegsejtekre gyakorolt hatását. Ez a sajátos kémiai reakció segít enyhíteni a szorongást.

“Felfedeztünk egy új GABA receptor modulátort, amely a belélegzett levegőn keresztül jut a szervezetbe. Ennek köszönhetően sokkal inkább kezelhetőek lehetnek majd az alvási problémák, a szorongás, az agresszió, az indulat” – magyarázta Hatt professzor.

A jázmin a következő esetekben segíthet:

  • javítja az alvás minőségét, és a hangulatot
  • kiegyensúlyozza a hormonokat
  • javítja a kognitív teljesítményt és az éberséget
  • csökkenti a szorongást és az ideges feszültséget
  • enyhíti a hőhullámokat és a hangulatingadozásokat
  • növeli a libidót

Ahhoz, hogy kevésbé legyen stresszes az életünk, és élvezhessük a természet adta csodát, mindössze néhány csepp organikus jázmin illóolajra, vagy egy virágzó szobanövényre lesz szükségünk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek