HolotropikumFibromyalgia: a kínzó izom és lágyrész-fájdalom és a depresszió sokszor kéz a...

Fibromyalgia: a kínzó izom és lágyrész-fájdalom és a depresszió sokszor kéz a kézben járnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fibromyalgia egy olyan krónikus betegség, amelynek során az érintettek fájdalmat és merevséget tapasztalnak az izmokban és a lágy részekben. A fibromyalgia nem károsítja az ízületeket, mégis az állandó fájdalom és fáradtság jelentős hatással lehet a mindennapi életre.

A fibromyalgia legjellemzőbb tünete az egész testben elterjedt izomfájdalom, és általában társul hozzá a fáradtság, alvási nehézségek, szorongás vagy depresszió, és a konkrét fájdalmas pontok.

A fibromyalgia egyik legjellemzőbb tünete a test meghatározott helyein jelen lévő érzékeny pontok. Ezen pontok megnyomásakor az érintett emberek erős fájdalmat éreznek, míg az egészséges személyek csak nyomást. A fibromyalgia okozta fájdalom eléggé intenzív. Mivel a fibromyalgiát nem lehet kimutatni laboratóriumi vizsgálatok által, egyes betegek azt gondolhatják, hogy a fájdalom “csak a fejükben létezik”. Az orvosok ma már elfogadják, hogy a fibromyalgiás fájdalom valóságos, a kutatások szerint bizonyítható, hogy a test érzékeli a fájdalmat.

A fibromyalgia leginkább a 25 és 60 év közötti nőket érinti, a nők esetében tízszer nagyobb az esélye a betegség kialakulásának. A fájdalom után a fibromyalgia második leggyakoribb tünete a gyengeség és a fáradtság. Ez nem egy nehéz nap utáni fáradtság, hanem egy állandó kimerültség érzése. A fibromyalgiás betegek már reggel fáradtnak érzik magukat, és ez az egész napra rányomja a bélyeget. A fáradtságérzet akadályokat gördít a mindennapi feladatok elvégzése elé is.

A fibromyalgia kialakulásának okai

Számos elmélet létezik a fibromyalgia kialakulásának okairól, de a kutatások alapján még nem tudták egyértelmű alátámasztani ezeket. Egyes szakértők szerint a hormonális és kémiai egyensúlyhiány megzavarja az idegek fájdalomérzéséért felelős receptorokat. Mások szerint viszont a krónikus stressz vagy egy nagyobb traumatikus esemény is fokozhatja a betegség kialakulásának esélyét. Az biztos, hogy több tényező együttesen közrejátszik a betegség kialakulásához.

A fibromyalgia hatása a mindennapi életre

Az állandó fájdalom és fáradtság ingerlékenységet, szorongást és depressziót válthat ki. Az érintett egyének nehezen tudnak koncentrálni a munkára, a családi életre, különböző kötelezettségekre vagy a házimunkára.

A diagnózis felállítása

A szakorvos diagnosztizálhatja a fibromyalgiát, miután figyelembe vette a tüneteket, és elvégezte a szükséges vizsgálatokat. Egy bizonyos laboratóriumi vizsgálat, amely méri a vér fehérje szintjét segíthet a diagnózis megerősítésében.

A leggyakoribb kiváltó okok:

  • hideg vagy párás időjárás;
  • túl kevés vagy túl sok fizikai aktivitás;
  • feszültség, stressz;
  • alváshiány;

Fibromyalgia és depresszió

A fibromyalgiában szenvedők közel egyharmada a diagnózis felállítása után súlyos depressziós állapotba kerül, viszont a két betegség kapcsolata egyelőre nem egyértelmű. Egyes kutatók szerint a depresszió a krónikus fájdalom és fáradtság következménye lehet. Mások szerint az agy kémia rendellenességei miatt alakul ki a depresszió, és ez az igen erős fájdalom intoleranciát okoz.

Testmozgás

A fizikai aktivitás enyhítheti a fibromyalgia számos tünetét, közben pedig a fájdalom is csökken. A heti háromszor elvégzett egyszerű gyakorlatok enyhítik a fáradtságot és a depressziót. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba az erőfeszítéseket.

Diéta

A szakemberek szerint az étrend fontos szerepet játszik a fibromyalgia súlyosságában, de ez betegenként eltérő lehet. Bizonyos ételek, köztük az aszpartám, a koffein és a paradicsom, úgy tűnik, hogy egyeseknél súlyosbítják a tüneteket.

Masszázs

Egyes kutatások szerint a mérsékelt nyomáson alapuló masszázs segíthet a fájdalom enyhítésében.

Akupunktúra

A hivatalos vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak az akupunktúra használatáról a firbomyalgia kezelésében, de egyes betegek szerint segít enyhíteni a tüneteket.

Sok fibromyalgiában szenvedő ember észrevette, hogy tüneteik és életminőségük jelentősen javult, miután megváltoztatták az életmódjukat. Még akkor is, ha krónikus állapotról van szó, a fibromyalgia nem károsítja az ízületeket, az izmokat vagy a belső szerveket.

Forrás: webmd.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek