Holotropikum“Neurológus vagyok, és egész életemben az emberi agyat tanulmányoztam. A boldogsághoz csupán...

“Neurológus vagyok, és egész életemben az emberi agyat tanulmányoztam. A boldogsághoz csupán 4 dologra van szükségünk!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alex Korb Los Angelesben élő neurológus, coach szerint csupán 4 dolog szükséges ahhoz, hogy igazán boldogok lehessünk!

A világhírű szakember szerint a depresszió, a rossz hangulat olyan, mint egy negatív spirál, vagyis még több rossz hangulatot, szomorúságot, apátiát szül.

A “The Upword Spiral” című könyvében betekintést kaphatunk egy olyan módszerbe, amely segítségével könnyebben ki lehet mászni a depresszióból, szorongásból. Alex Korb 4 igen fontos lépésre hívja fel a figyelmet, ezeket kell betartani ahhoz, hogy életünk boldog és kiegyensúlyozott legyen!

1. A legfontosabb kérdés!

Ha úgy érzed, hogy egy nagyon nehéz időszakon mész át, tedd fel magadnak a kérdést: “miért is lehetek hálás Istennek?”. Ülj le, és nyugodtan gondold át a választ, akár le is írhatod egy kis papírra.

Korb szerint a hála érzése konkrét hatással van az agyra, vagyis aktiválódik a dopamin és a szerotonin rendszer. A szakértő szerint már maga a tény, hogy megpróbálunk hálásak lenni, az is jó hatással van az agyműködésre. Aktiválja magát az érzelmi intelligenciát, növekedik a prefrontális kéregben az idegsejt sűrűség, ha megfogalmazzuk azt, hogy konkrétan miért is lehetünk hálásak.

Ha az élet pozitív oldalára összpontosítunk, növekedik a szerotoninszint.

2. A negatív érzelmek kifejezése

Soha nem szabad elfojtani a negatív érzelmeket, mert az előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethet. Mindig nevén kell nevezni a negatív érzelmet, érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi az, amitől rossz hangulatunk lett.

Ha félelmeinket nevükön nevezzük, akkor csökken az agy amygdala aktivitása, és ezzel együtt a szorongás, a depresszió és a pánik is. Fogalmazzuk meg érzéseinket, de akár le is írhatjuk, vagy képileg is megjeleníthetjük, pl. lefestjük. Ha megnevezzük pontosan a negatív érzéseinket, máris csökkenni fog a nyomasztó, fullasztó érzés.

3. Döntés meghozatala!

A döntés meghozatal pozitív módon változtatja meg a prefrontális kortexet, vagyis csökkenti a szorongást, az aggódást. Elég, ha egy elég jó döntést hozunk, és máris sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Nem kell állandóan maximalizmusra törekedni, ha egy elég jó döntést hozunk a legjobb helyett, már az is egy nagy lépés. A döntés következtében megnő a dopamin aktivitás, és ez öröm érzéssel tölt el.

Ha közelebb kerülünk a kitűzött célhoz, sokkal boldogabbak és elégedettebbek leszünk. Ha kitűzünk egy célt, jobban fogjuk érezni magunkat, mintha csak véletlenül jött volna össze.

4. Érintés fontossága!

A szakértők szerint naponta legalább 4 ölelés szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és elégedettek legyünk. Egy kutatásban résztvevő személy labdajátékot játszott egy számítógépes robottal. A program úgy volt megtervezve, hogy a robot soha nem passzolta vissza a labdát. Az állandó kudarc-, és kirekesztettség érzés hatására a tesztalany egy idő után fizikai fájdalomhoz hasonló érzést érzett. A fájdalomért felelős agyi területek aktivitása miatt úgy érezte, mintha eltörte volna a lábát.

A kirekesztettség érzése nagyon erős romboló hatással jár, nem csak lelki, hanem fizikai szinten is. Az ölelés hatására azonban 30%-al nő a szerotonin- , a dopamin-, és az endorfinszint, éppen ezért ki ne hagyjuk a napi ölelést semmi pénzért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek