KuriózumNem szabad a gyereket arra kötelezni, hogy megöleljen vagy megpusziljon egy felnőttet,...

Nem szabad a gyereket arra kötelezni, hogy megöleljen vagy megpusziljon egy felnőttet, akkor sem, ha rokon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy tanulmány szerint minden harmadik ember úgy emlékszik vissza, hogy nagyon zavarta, amikor felnőtt rokonai, vagy távoli ismerősei puszilgatták, simogatták az arcát, haját. Sok szülő arra neveli az 1-2 éves gyereket, hogy puszit adjon a felnőtteknek. De miért is kellene így cselekedjen a gyerek?

A pszichológus szerint bár ártatlan gesztusnak tűnhet az ölelgetés, puszilkodás, egyáltalán nem az, jelentős pszichológiai hatással van gyermekre.

1. Azt hiszi, hogy rendben van, ha a felnőttek hozzáérnek

A gyerekek nemcsak a szüleiktől tanulnak, hanem a környezetüktől is. Ha a szülő engedi, hogy az alig ismert rokonok megöleljék, és puszilgassák a gyereket, akkor később a gyerek azt fogja gondolni, hogy így normális. Nagyon fontos megtanítani a gyereknek a “jó” és ”rossz” érintés, ölelés, puszilás közti különbséget.

2. Elhitetik a gyerekkel, ha nem ölelnek meg valakit, akkor azt nem szeretik

Egyáltalán nem kell természetes reakció legyen az, hogy minden találkozáskor a gyerek megöleli a nagynénjét vagy a nagybátyját. Ha nem akarja, nem szabad kényszeríteni, és nem kell azt sugallni neki, hogy az ölelés egyenlő a szeretettel.

3. Azt tanítani neki, hogy a rokonok nem lehetnek bántalmazók

Az esetek közel 70%-ában sajnos a gyerekeket pontosan saját családtagjaik bántalmazzák. A szülők, ha arra kényszerítik őket, hogy ölelgessék és puszilgassák a rokonaikat, akkor minden esetben azt fogják gondolni, hogy ez így normális, akkor is, amikor már esetleg nem az.

4. Bízni, vagy nem bízni egy idegenben?

Az egyik pillanatban a szülő azt mondja a gyereknek, hogy ne beszélgessen idegenekkel, és soha ne fogadjon el tőlük semmit, a másikban pedig azt, hogy pusziljon meg egy számára alig ismert felnőttet, akkor teljes káosz fog kialakulni benne. Már nem fogja tudni, hogy kiben bízhat és kiben nem.

5. Oka lehet annak, hogy ellenáll

Azt mondják, hogy a gyerekek ösztönösen meg tudják különböztetni a “jót” a “rossztól”. Éppen ezért nem kell figyelmen kívül hagyni, ha valakinek a karjában elkezd sírni. Ahelyett, hogy kényszerítenéd a gyermekedet, inkább várd meg, amíg vendégek elmennek, majd nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy miért nem akarta megölelni XY rokont.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek