Holotropikum"Nem ismerek magamra, én nem ilyen vagyok." - Az érzelmi és mentális...

„Nem ismerek magamra, én nem ilyen vagyok.” – Az érzelmi és mentális kimerültség 8 figyelmeztető jele!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hétköznapok monotonitása, meg a naponta ránk háruló felelősség miatt gyakran érezhetjük kimerültnek magunkat. Viszont ez a fajta folytonos stresszélmény hosszútávon nem csak szellemileg, hanem érzelmileg is kimeríthet, és ezt már nem szabad félvállról vennünk!

"Nem ismerek magamra, én nem ilyen vagyok." - Az érzelmi és mentális kimerültség 8 figyelmeztető jele!

Az érzelmi és a szellemi kimerültség, külön-külön is veszélyes, de ha karöltve támadnak az emberre, akár komoly egészségügyi bonyodalmakat is okozhatnak.

Szerencsére testünk és lelkünk egyaránt jelzi, hogy ha fenn áll az előbb leírtak veszélye, csupán oda kell figyelnünk ezen jelzésekre:

1. Nincs semmi, ami motiválna

Egykoron még úgy vágtál bele az élet dolgaiba, hogy úgy érezted, az egész világot képes lennél meghódítani, de most egyhangúan, kedvtelenül és érdektelenül tekintesz a jövőbe. Ezt sajnos a mindennapjaidat körbeölelő stressz és hajtás okozza. A legtöbben azt gondolnák, hogy erre a megoldás az, ha még erőteljesebben és feszítettebb tempóban dolgozunk, viszont ez nem így van. A legjobb, amit tehetsz az az, hogy szabadságot veszel ki, és egyensúlyba kerülsz önmagaddal.

2. Nagyon ingerlékeny vagy

A szellemi és mentális kimerültség sokkal érzékenyebbé és ingerlékenyebbé teszi az embert. Amit régen viccként fogtál fel és könnyedén tovább léptél rajta, azért most egyből képes vagy felháborodni, és duzzogva a világot okolni mindenért. Lelki feltöltődésre van szükséged!

3. Mindent megkönnyezel

Ha régebben csak nagyon elvétve, olykor-olykor morzsoltál el néhány könnycseppet, viszont most szinte bármi olyanon képes vagy sírni, ami egy kicsit is bánt, akkor sürgősen kezdj el odafigyelni magadra! A kimerültség miatt a szervezeted már sírás formájában próbál könnyíteni a belső feszültségen.

4. Szorongásos rohamok

A feszített idegi megpróbáltatások miatt egyre többször érzed úgy, hogy összecsapnak fejed felett a hullámok, és ez ijesztő és furcsa reakciókat vált ki belőled. Ha egy idő után már képtelen vagy úrrá lenni az érzéseiden és pánikolásaidon jobb, ha szakértői segítséget kérsz.

"Nem ismerek magamra, én nem ilyen vagyok." - Az érzelmi és mentális kimerültség 8 figyelmeztető jele!

5. Minden idegesít, ami körülvesz

Ez leginkább a környezeteddel, és a benne található emberekkel van kapcsolatban. Minden apró dolog képes kihozni a sodrodból, ami egy kicsit is nem úgy alakul, ahogy szeretted volna.

6. Álmatlanság gyötör

A kimerültségben még az is nagyon frusztráló tud lenni, hogy annak ellenére, hogy semmihez sincs kedved és semmit nem akarsz csinálni, pihenni és aludni is képtelen vagy. Gondolataid, és aggodalmaid nem engedik az agyad, hogy kikapcsoljon, és minél kialvatlanabb vagy, annál frusztráltabbá válsz – ördögi kör.

7. Hányinger és szédülés

Amint már említettük, a kimerültség fizikai síkon is megmutatkozhat, legtöbbször ok nélküli szédülés és hányinger formájában. Ez azért lehetséges, mert a test is leharcolódik, ha a lélek nincs rendben és így már képtelen megfelelően ellátni funkcióit.

8. Egy idő után kiégsz

Ez már ténylegesen a kimerültség utolsó fázisa, amikor már megannyi megpróbáltatás után úgymond „érzéketlenné” válsz, és önmagad árnyékává válsz. Szótlan, kedvtelen, érzelmek nélküli személyként élsz meg minden helyzetet – gyorsan húzd be a féket és hozd vissza azt, aki régen voltál, mert te is tudod jól, hogy az egészséged és a jóléted mindennél fontosabb!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek