HolotropikumNeked miért vérzik a fogínyed? Az ínyvérzés 10 leggyakoribb oka és természetes...

Neked miért vérzik a fogínyed? Az ínyvérzés 10 leggyakoribb oka és természetes gyógymódjai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyakorta tapasztalható egy erőteljesebb fogmosás, egy száraz étel vagy kemény gyümölcs fogyasztása során vérezni kezd a fogíny. A fogínyvérzés egy gyakran előforduló tünet, amely mögött több olyan folyamat húzódhat meg, amelyek komoly odafigyelést igényelnek.

fogapolas

Sokak számára aggodalomra ad okot ezért mai bejegyzésünkben összefoglaljuk az ínyvérzések leggyakoribb okait és egy pár természetes gyógymódot, amelyek segítségedre lehetnek.

A fogínyvérzés 10 leggyakoribb oka:

1. Íny gyulladásos folyamatai

Az ínybetegségek képezik a vérzéses tünetek leggyakoribb okait. A betegség kezdetén az íny gyulladásos folyamata indul be. A gyulladt íny vörös, duzzadt, érzékeny. Fogmosás és étkezés során könnyebben sérül és vérzik. Ha a folyamat tovább halad, akkor parodontitisz alakul ki, amely kezelés nélkül a fogíny sorvadásához, a fogak lazulásához, elvesztéséhez vezet.

2. A nem megfelelő fogmosási technikák

A helytelen, durva, erőteljes fogmosás, illetve a durva szemcsés fogkrémek használata mechanikai úton sérti fel az íny épségét és vérzéshez valamint az íny visszahúzódásához vezet.

3. A fogkövek

Azon fogkövek, amelyek az íny közelében helyezkednek el folyamatos irritációnak teszik ki az íny felületét, amely gyulladáshoz és vérzéshez vezet.

4. A nem megfelelően elhelyezett tömések, fogszabályzók

A nem megfelelő felülettel rendelkező tömések, a sérült letört fogak, vagy a fogszabályzó eszközök kiugró éles felületei a mechanikai sérülések által tartják fenn az ínyvérzést hosszú időn keresztül.

5. Cigaretta

A cigaretta füstje egyrészt a hőhatás másrészt a káros vegyi hatás (gudron) által járul hozzá a vérzéses folyamatokhoz.

6. Hormonális változások

A terhesség során fellépő hormonális változások illetve a pubertáskor hormonális zavara szintén hozzájárul az íny gyulladásához és ezáltal a vérzéshez. A terhes nők esetén 3-6 havonta ajánlott fogorvosi ellenőrzés, míg a serdülőkorban lévő gyerekeknél 6 havonta.

7. Vitaminhiányok

A vitaminhiány az egész szervezetre kihat így az íny egészségi állapotát is befolyásolja. A K vitamin és a C-vitamin hiánya vérzéses tüneteket adhat.

8. Autoimmun betegségek

Az ínyvérzés mellet a szervezet többi része is érintett és komoly szakorvosi odafigyelést igényel.

9. Krónikusan használt gyógyszerek

Egyes gyógyszerek, mint a fogamzásgátlók, vérhígítók, vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok kémiai úton fejtik ki hatásukat és mellékhatásként vérzéses tünetek jelentkezhetnek.

10. Nem megfelelő bélflóra

A bél mikro flórájának a változása kihat a száj egészségére. Az egyensúlyvesztett bélflóra elősegíti a szájpenész kialakulását és a lepedékképződést, amely aztán kiváltja és fenntartja a vérzéses folyamatot.

Általános tennivalók

  • Megfelelő szájhigiénia

Rendszeres fogmosás, fogápolás. Fogselyem és természetes szájvíz használata napi rendszerességgel. A dohányzás kerülése. Rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat.

  • Szájöblögetés

Készíts otthon természetes olcsó szájvizet:

Egy kiskanál szárított kamilla, zsálya, áfonyalevél és medvehagyma keveréket tegyél a fövő vízbe és hagyd 5 percig, hogy elkészüljön az infúzió. Miután lehűtötted adj hozzá grapefruit mag kivonat cseppet. Ezzel öblögesd a beteg ínyt napi 3 alkalommal egy hónapig.

Akinek az anyagi lehetőségei megengedik, azok választhatják a NONI, ALOE VERA, vagy lucerna kivonatot is szájöblögetésre, azonban ezek ára lényegesen magasabb, mint az előző készítményé.

  • Belsőleg a következő termékek fogyasztása ajánlott:

Természetes C-vitamin kivonat napi 1ooo-2ooo mg. E vitamin 1oo mg napi 3 alkalommal. Szőlőmag kivonat napi 1-2 kiskanál vagy 1-2 kapszula napi 3 alkalommal.

Gyulladásos folyamat esetén jó eredmények érhetők el a gyulladáscsökkentő és antibiotikum hatású olajfalevél kivonattal.

A bélflóra egyensúlyának helyreállítása érdekében probiotikum termékek fogyasztása ajánlott.

Amennyiben a tünetek nem szűnnek meg pár hét alatt akkor, azt tanácsoljuk, hogy bármilyen gyógyszeres kezelés, speciális gyógyszertárban kapható szájvíz vagy fogkrém beszerzése előtt keressük fel fogorvosunkat, aki segít megtalálni a fogínyvérzés igazi okát és amennyiben szükséges szakszerű fogorvosi ellátásban részesít.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek