Ne tarts az otthonodban sólámpát, ha kisállatod van, akár el is pusztulhat miatta!

Egyre többen fedezik fel a természetben rejlő gyógyerők hatásait, ezért sokan szívesebben választanak a természetes alternatívák közül, ha az egészségük megőrzéséről van szó. A sólámpák pozitív hatásairól már évek óta hallani lehet, ezért egyre több és több otthonban jelennek meg a Himalájai sólámpák, melyek egyszerre ionizálják, fertőtlenítik otthonunk levegőjét, és semlegesítik az esetleges sugárzásokat.

Ám a sólámpák használatával fokozottabban vigyázni kell, ha a háztartásunkban kisállatok is megtalálhatóak – figyelmeztet egyre több állatorvos. Egy nemrégiben történt szerencsétlen eset miatt hívják fel az állatorvosok a gazdik figyelmét, ugyanis egy házi cica addig nyalogatta gazdája sólámpáját, mígnem nátrium-mérgezés nem kapott. A kedvtelésből tartott állatoknál a túlzott nátriumszint hasmenést, koordinációvesztést és rohamokat okoz, írja a Pet Poison Hotline figyelmeztetése.

A szerencsétlen történet egy Ruby nevezetű macskával történt, akinek gazdija észlelte, hogy valami nincs rendben kis kedvencével, ám úgy vélte, mindez a rossz időnek tudható be, és a cica csak meghűlhetett. Ruby napok óta nem igazán evett-ivott, furcsán járt és gazdija hívására sem igazán reagált.

Posted by Rose Avenue Vet Hospital on Friday, June 28, 2019

A gazdi végül állatorvoshoz vitte, ahol a vizsgálatok során kiderült, hogy Ruby agya megduzzadt a megemelkedett nátriumszint okozta mérgezés miatt. A tünetek kb. 12 óra leforgása alatt jelentkeznek, ezért felelős gazdik lévén fokozottan ügyelnünk kell, hiszen a sótúladagolás visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodásokat okozhat a kis kedvenceknél.

A háziállatok tulajdonosait ezért fokozott figyelemre intik az állatorvosok a sólámpák használatával kapcsolatban. a sólámpát tegyük olyan helyre, ahol a kisállat nem érheti el, és ha nem használjuk, tegyük dobozba, hiszen a sós íz függőséget okozhat a kisállatoknál, ezért nyalják meg újra és újra.

Meet Ruby – a kitty with an important cautionary tale! 🐱🐾Ruby's very concerned owners presented her to us with various…

Posted by First Vets on Wednesday, July 3, 2019

Rubynak mégis szerencséje volt, hiszen gazdija még időben észrevette, hogy baj van. A cica 11 hetes rehabilitációt követően aránylag visszanyerte életerejét, de a gyógyulás nem ment teljesen gördülékenyen és Ruby koordinációs készsége már sosem lesz olyan, mint azelőtt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top