KuriózumNe hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!

Ne hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt olyan termékeket árulnak, amelyeknek köze sincs az igazi, természetes folyékony aranyhoz. Most segítünk, hogy mit kell megvizsgálni, észrevenni ahhoz, hogy valódi mézet vásároljunk.

mez

1. Olvassuk el figyelmesen a címkét

Ez az első lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy igazi üveg mézet tegyünk a kosarunkba. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van valódi méz a befőttesüvegekben.

2. Az igazi méz nem ragad

Ez egy jó praktika. Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

3. Karamellizáció

Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikroba. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi egy habzós, buborékos egyveleggé változik.

4. Papírteszt

Egy csepp mézet tegyünk egy ívlapra, ha nem ázik át a papír, akkor igazi méz van a birtokunkban. A hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.

5. A rovar trükk

A hangyák nem igazán csípik a méhek által előállított igazi mézet, inkább a cukrozottat szeretik. Egy keveset tegyünk ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak, ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgunk.

6. Víz és méz

Egy pohár vízbe tegyünk bele egy kanál mézet, amennyiben igazival állunk szemben, egy nagy csomó formájában lesüllyed a pohár fenekére, a hamisított méz pedig feloldódik.

7. Bizsergő érzés a nyelven

Az igazi tiszta méz bizsergő érzést okoz, a hígított hamis változat nincsen semmilyen hatással az ízlelésre.

8. Méz és kenyér

Kenjünk meg egy szelet kenyeret, ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.

9. Tojás sárgája

Egy tojás sárgáját adjuk hozzá a mézhez, majd keverjük össze. Ha a tojás úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve, akkor természetes méznek örülhetünk.

10. Kristályosodás

Az igazi méz egy idő után kristályos állapotúvá válik, a nem természetes méz megőrzi folyékony, szirup jellegű állagát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek