Legtöbb esetben, a finomítási folyamatok melléktermékei rosszat jelentenek. Ilyen a vazelin, a növényi olaj és sok más. Mégis, mint minden egyébben, itt is akad kivétel: a melasz. De mi is valójában a melasz?

melasz

Ez az intenzív ízű csodaszer valójában a cukornád vagy -répa finomításának a mellékterméke. Amikor a cukornádat összezúzzák és megfőzik, egy szirup keletkezik. Ezt a szirupot kétszer-háromszor is újraforralják, így lesz belőle a nádmelasz. Fontos megjegyezni, hogy a finomítás alatt itt csupán a főzést értjük, minden más kémiai folyamatot vagy adalékanyagot kizárva. A másik fontos tudnivaló pedig, hogy míg a finomítás általában megsemmisíti a hasznos összetevőket, ebben az esetben épp a folyamat aknázza ki a növény pozitívumait.

A nádmelasz több típusa ismert és kapható a piacon.

– A világos változat a cukornád vagy -répa első főzése nyomán keletkezik. Lehet kénes és nem kénes: az előbbit kéndioxiddal tartósítják, és inkább a fiatal cukornád esetében használják, melynél elengedhetetlen a tartósítás. Ajánlott a ként nem tartalmazó verziót választani, ez ugyanis érett növényből készül és hipoallergén.

– Aztán, ott a sötét melasz is, amit a második főzés nyomán nyernek. Ez kevésbé édes, mint a világos verzió, és gyakran használják sütemények, ételek elkészítéséhez. A konyhában talán ez a fajta fordul meg a leggyakrabban.

– Végül, a harmadik forralás nyomán keletkezik a melasz legegészségesebb változata. Ebben rejlik a legtöbb vitamin és tápanyag, tény viszont, hogy ez a legkevésbé édes, és az ételekbe sem igazán illik. Ellenben a vas-, magnézium-, mangán-, réz- és kalciumtartalma óriási, nem beszélve a többi hasznos nyomelemről, melyekhez hozzájuttatja a szervezetünket!

Mire jó a nádmelasz?

Alkalmazzák energizálóként, emésztési zavarok és vitamin (főként vas) hiány kezelésére, de kiváló étrendkiegészítő a terhesség alatt is.

  • Vas-bomba: a nádmelasz egyike azon ritka növényeknek, melyek vasat tartalmaznak. Számos orvos és szaktanácsadó ajánl belőle napi 1–2 evőkanállal a vashiány kezelésére. A vas és a magnézium kombinációja kiváló segítséget nyújt a menstruációs zavarokra, és a terhes kismamáknak is jót tesz. Mindemellett sokan jelezték, hogy a melasz rendszeres fogyasztása után javult a bőrük minősége, és a hajhullásuk is abbamaradt.
  • Emésztési karbantartó: az olyan ásványok, mint a kalcium, magnézium és mangán mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a melasz rendbe rakja az emésztőszerveket. Voltak, akik már naponta 1–2 evőkanál elfogyasztása után pozitív hatást észleltek a székrekedés esetén. A meleg vízben elkevert melasz a szülés után is nagy segítség a normális széklet és vasszint helyreállításában.
  • Hajnövesztő: a nádmelasz rezet is tartalmaz, ami rendkívül hatékony a hajhullás ellen. Mi több, egyesek szerint a rendszeres fogyasztása lassítja az őszülést, és megerősíti a hajszálakat.
  • Használhatod maszkként is, viszont nem ajánlott egyenesen a hajra kenni. Oldd fel inkább azonos mennyiségű vízben, és azt vidd fel a fejbőrre/hajszálakra, a hatóidő pedig 20 perc. Ne ijedj meg, ha kissé besötétíti a hajad. Gyorsan lekopik majd.
  • Édesítőszer: bár nem valami édes, a harmadik főzés által keletkezett melasz mégis jó cukor helyett ételekben, süteményekben. Vegyítheted 50:50 százalék arányban juharsziruppal, és add hozzá a kedvenc fogásaidhoz, desszertjeidhez.

Ha nem tudod önmagában elfogyasztani, keverd a melaszt a kávédhoz, teádhoz. Amennyiben a vércukrod aggasztana a fokozott cukorbevitel miatt, rendszeresen is mérheted, viszont a melasznak nem kellene gondot okoznia etéren.

A nádmelaszt keverheted más édesítőkkel (juharsziruppal vagy mézzel), így az amúgy is gazdag aromát még intenzívebbé teheted. Önmagában is kiváló, a következőkhöz:

  • páclevek: néhány evőkanálnyi sűrű szirup nagyszerű extra-ízt ad a húsoknak, az édesség pedig, amelyet kölcsönöz a fogásnak, egész kellemes és feldobó;
  • öntetek: 1–2 evőkanál meleg, selymes ízt ad a salátáknak;
  • smoothiek: akár 1-nél több evőkanál nádmelasz sem árt a gyümölcspürék zamatának, viszont annál több tápanyaggal látja el a szervezeted.

Használhatod arcápolóként, ha egyenesen felviszed az arcbőrödre, mint egy krémet. Pár percnyi hatóidő után mosd le, és élvezd a felfrissítő, hidratált hatást. Érdemes kipróbálnod!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.