HolotropikumMítosz vagy valóság: a képernyő fénye ártalmas hatással van a bőrre?

Mítosz vagy valóság: a képernyő fénye ártalmas hatással van a bőrre?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valóban káros lehet a bőrünkre a képernyő fénye?

Az elmúlt évben több időt töltöttünk laptopok előtt, táblagépek, különböző kis és nagy képernyők társaságában, mint szerettük volna. Egy tavaly végzett tanulmány szerint a lakosság 60%-a naponta legalább 6 órán át ült a képernyők előtt. Az elektronikus eszközök károsítják a látást, fárasztják a szemet, de számos tanulmány szerint a digitális képernyők hatással lehetnek a bőrre is.

A fény a látható és a láthatatlan spektrumra oszlik, amelyben az UV sugarak és az infravörös sugárzás integrálódik. Mesterséges kék fény vagy a HEV-sugár tudományos neve, az elektronikus eszközökből származó fénynek. A HEV hullámhossza megközelítőleg 390 és 500 nanométer között van, és a legkárosabbak a 390–440 nanométeres sugarak. A legújabb kutatások alapján kimutatták, hogy az elektronikai eszközökből kisugárzó kék fény elősegíti az oxidatív stresszt, és igencsak káros hatással van a bőr egészségére.

A témában Alice Branzea dermatológust kérdezte a CSID.ro oldal.

CSID: Mit kell tudni a digitális képernyők fényéről?

Dr. Alice Branzea: A napsugárzást, különösen az ultraibolya sugárzást tekintik a bőröregedés fő okának, ezt a jelenséget fotográfiának nevezik. Az utóbbi években azonban a látható fény, amelynek hullámhossza 400-700 nm (amely az összes napsugárzás körülbelül 50% -át teszi ki), kiegészítő tényezőnek bizonyult a bőr öregedésében.

Pontosabban nagy energiájú látható fényről van szó, amelyet általában kék fénynek hívnak – 400-500 nm hullámhosszal. Számos elektronikus eszköz bocsát ki kék fényt, mint például: a mobiltelefon, számítógép vagy TV képernyője. De fontos megjegyezni, hogy a kék fény bőrre gyakorolt hatásait még vizsgálják.

CSID: Hogyan hat a kék fény a bőrre?

Dr. Alice Branzea: A kék fény bizonyítottan negatív hatással van a cirkadián ritmusra és a szem fiziológiájára, a bőrre gyakorolt hatásait azonban még vizsgálják. Egyértelmű negatív hatások jelentkeznek viszont az oxidatív stresszel, és a bőr pigmentációjával kapcsolatban.

A kék fény egészen a sejtek szintjéig hat, a sejt DNS-ének megváltoztatásával súlyos sejtkárosodást okoz, és akár a sejtek és szövetek elhalása is megtörténhet. Mindeközben a bőr regenerációs ciklusát is befolyásolja.

CSID: Hogyan kezeljük a kék fény bőrre gyakorolt negatív hatásait?

Dr. Alice Branzea: Mindenképp ajánlott nagyobb hangsúlyt fektetni a bőrápolásra, megfelelően kell hidratálni, a hialuronsav például kisimítja és hidratálja, a növényi szérumok elősegítik a feszességet, a shea vaj lágyítja és finomítja a bőrt.

CSID: Hogyan előzhetjük meg ezeket a hatásokat?

Dr. Alice Branzea: A kék fény hatásainak megakadályozása érdekében korlátozni kell a képernyő előtt töltött időt, és megfelelő kozmetikumokat kell használni, mint pl. a BLB (Blue Light Barrier) termékeket, melyek védelmet nyújtanak a környezeti ártalmak, és az elektronikai eszközök káros sugárzása ellen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek