Sokszor a gondolatok az idegeinkre mennek. A számtalan tennivalótól stresszesé válunk, és ez olyankor a legrosszabb, amikor lefekvéshez készülődünk. Egyszerűen nem tudjuk kikapcsolni az agyunkat, miközben az órák egyre csak telnek.

alvaszavar

Íme pár ötlet, hogy hogyan nyugtassuk meg magunkat, és végre elmerüljünk az álmok birodalmában.

Steve Orma klinikai szakpszichológus szerint az idegesség, zaklatott idegállapot képes megakadályozni az elalvást. Hiába van csukva a szemünk, folyamatosan pörög valami az agyunk. Ez a legtöbb emberrel előfordul élete során, a gondot az jelenti, ha ez rendszeressé válik.

1. Azonosítsuk a problémát

Az első lépés, hogy megszűnjön ez a probléma, az, hogy fel kell ismernünk, be kell azonosítanunk azt, hogy mi okozza az idegességet. Ez a legfontosabb lépés. Ha álmatlanságban szenvedünk, akkor már az elalvás gondolatától rettegni kezdünk, ha idegesek vagyunk, akkor a gondolatainktól félünk, hogy ismét keresztbe tesznek az elalvásunknak. Ismerjük fel az idegesség okát, és gondoljunk arra, hogy most nem ennek van itt az ideje, a lényeg az, hogy kialudjuk magunkat, majd holnap megoldjuk a gondokat.

2. Keljünk fel az ágyból

A szakember szerint a legtöbb ember csak fekszik a hátán és azt várja, hogy végre elaludjon, de ez legtöbbször nem megy könnyedén. Ha nem sikerül álomba merülni 20–30 perc elteltével, akkor keljünk fel az ágyból, menjünk át egy másik fekhelyre, olvassunk néhány sort, vagy vegyünk elő egy darab papírt és írjuk le, hogy melyek a gondjaink, mit kellene megoldani, ezzel kiírjuk magunkból a bajokat és érzelmileg némiképp megkönnyebbülten fekhetünk vissza.

3. Akkor feküdjünk le, mikor álmosak vagyunk

Nem feltétlenül jó az, ha időben fekszünk le. Attól, hogy minden este megszoktuk, hogy 9-kor ágyba bújunk, de nem vagyunk álmosak, még nem fogunk hamar elaludni.

4. Engedjünk el magunkat

Már fentebb írtuk, hogy az olvasás segíthet. Vegyük elő gyerekkorunk kedvenc regényét, vagy akár vásárolhatunk is egy friss kiadványt, a lényeg, hogy foglaljuk le magunkat, tereljük el gondolatainkat a problémáinkról. Hallgassunk zenét, nyugtató muzsikát, amely egy kellemes érzést, emléket is felszabadíthat. Ha egy kis örömet találunk bármiben, az jót tesz a lelki egészségünknek és könnyebben is el tudunk majd aludni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.