KuriózumMire számíthatunk a Covid-19 járvány következő szakaszában Bill Gates szerint

Mire számíthatunk a Covid-19 járvány következő szakaszában Bill Gates szerint

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az amerikai milliárdos közzétett egy üzenetet a blogján, a GatesNotes-on, amelyben elemzi a világjárvány fejlődését, a vírus terjedésétől kezdve a kezelésig és az oltásig.

Bill Gates úgy gondolja, sok még a tennivaló, hogy az ellenőrzésünk alá vonhassuk a járványt, és hogy annak következményeit még hosszú időn át érezni fogjuk.

Üzenetének egyik legérdekesebb része az, amelyben a világjárvány második szakaszáról beszél. Gates ezt a szakaszt a „nyitás” fázisaként írja le, amelyben az élet visszatér egy félig-meddig normális kerékvágásba. Arra számít, hogy ez a szakasz a következő két hónapban veszi kezdetét.

Az iskolák prioritást élveznek, a sportesemények nem

„Az emberek kimehetnek, de nem olyan gyakran, és nem zsúfolt helyekre. Az éttermekben csak minden második asztalhoz ültetnek embereket, és a repülőgépeken a középső ülések üresen maradnak. Az iskolákat újra megnyitják, de a 70 ezer férőhelyes stadionokat nem lehet megtölteni. Az emberek dolgozni fognak, és elköltik a bevételük egy részét, de nem annyit, mint a világjárvány előtt. Röviden: szokatlan, rendellenes idők jönnek, de nem annyira rendellenesek, mint az első szakaszban” – írta a Microsoft alapítója.

Bill Gates arról is írt, melyek az első olyan munkaterületek, amelyek ebben a „félig normális” szakaszban újból beindulhatnak. Azt írja, hogy az iskoláknak prioritást kell élvezniük, a sporteseményeknek azonban nem.

„Az alapelv az, hogy azoknak a tevékenységi területeknek kell lehetővé tenni a működését, amelyek nagy előnyt jelentenek a gazdaság vagy az emberi jólét szempontjából, de amelyek esetében kicsi a fertőzés kockázata. De ha kicsit jobban belemegyünk a részletekbe, és a gazdaság egészét nézzük, a helyzet bonyolultabbá válik. Nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy X dolgot megteheted, Y-t pedig nem. A modern gazdaság ennél sokkal bonyolultabb és összefüggőbb” – mondja Gates.

Véleménye szerint az iskolák nagy hasznot jelentenek a társadalomnak, és prioritást kell élvezniük. A nagyobb sportesemények és más szórakoztató rendezvények azonban még várhatnak; a nyilvános rendezvények gazdasági előnyeit nem lehet összehasonlítani a fertőzés terjedésének óriási kockázatával. Más tevékenységek, például istentiszteletek, misék, vagy iskolai sportesemények, amelyeknek mindössze néhány tucat nézője van, egy közbeeső, szürke területet alkotnak.

A normális élethez vezető lépések kihívásai

Bill Gates arról is írt, hogy a prioritást élvező területeken a munkahelyek számos kihívással néznek szembe, kezdve a logisztikától, a munkavállalók biztonságáig.

Például, az éttermek viszonylag könnyen meg tudják oldani, hogy megtartsák az ajánlott, legalább 2 méteres távolságot a vendégeik között, de képesek lesznek-e ellátni magukat, és jövedelmezők lesznek-e csökkentett kapacitással?

Egy másik probléma: hogy lehetne garantálni a munkavállalók biztonságát, amikor úton vannak munkába, vagy éppen haza?

A bizalmatlanság és a dac között

Végül Gates arról is beszél, hogy van egy másik tényező, amellyel nehezebb számolni a „fél-normális” szakasz bizonytalanságában: az emberi természet.

„Egyesek nem akarnak majd kimozdulni, akkor sem, ha a kormány azt mondja, biztonságos. Mások éppen ellenkező véleményen lesznek: azt fogják gondolni, hogy a kormány túlságosan óvatos, és megszegik majd a szabályokat” – fejtette ki Gates, és elmagyarázta, hogy az előbbiek súlyosbítják a gazdasági nehézségeket, az utóbbiak pedig nyomás alatt tartják az egészségügyi rendszert.

Bill Gates üzenetét a jelenlegi világjárvány és a második világháború összehasonlításával fejezi be, mondván, hogy ez életünk meghatározó eseménye: „Melinda és én abban a tudatban nőttünk fel, hogy a második világháború meghatározó pillanat volt a szüleink generációjának. Hasonlóképpen a Covid-19 világjárvány – az első modern világjárvány – meghatározza majd ezt a korszakot. Aki átéli, soha nem felejti el. És lehetetlen túlbecsülni azt a fájdalmat, amelyet az emberek most éreznek, és az elkövetkező években továbbra is érezni fognak.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek