HolotropikumMinden sofőrnek ismernie kell: Ez a helyes testtartás, hogy ne fájjon a...

Minden sofőrnek ismernie kell: Ez a helyes testtartás, hogy ne fájjon a vezetéstől a hátad!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy hosszas vezetés után eláll, begörcsöl, vagy fáj a hátad, és ha nem pihened ki gyorsan magad, akkor a fájdalom akár állandósulhat is.

A vezetés közben kialakult hátfájás egyik legfőbb oka a nem megfelelő testtartás. Elsőre sokszor kényelmesnek tűnik a választott pozíció, viszont egy hosszú út során rá fogsz jönni, hogy itt is fáj, ott is nyom. Egy két órás út után már megmutatkozik, hogy mennyire kényelmes is az autód.

Sokan a kinézet, az üzemanyag fogyasztás, a divat, a gyorsulás, a motor erőssége alapján választanak autót. Persze ezek mind fontos szempontok, de ne felejtsd el, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy kényelmes legyen az ülés.

Az alábbiakban néhány olyan szempontot mutatunk be, melyeket figyelembe kell venned ahhoz, hogy ne fájduljon meg a hátad egy hosszabb út során.

Az ülés úgy legyen beállítva, hogy a lábaidat ne kelljen túlságosan kinyújtsd, de ne is húzd fel annyira, hogy a térded érje a kormányt. Az ülést úgy kell beállítani, hogy, amikor a lábad ráteszed a pedálra, ne legyen teljesen kinyújtva, de ne is kelljen nagyon behajlítsd.

A szék támláját úgy állítsd, hogy a csuklód kényelmesen pihenjen a kormány szélén, a kezeid 10-10 óra felé mutassanak, a könyököd enyhén legyen behajlítva.

A kormányt úgy kell beállítani, hogy a kényelmes ülőpozícióból a teljes műszerfalat lásd. A kormány pontos beállítása azért is fontos, hogy egy esetleges baleset esetén a légzsák kinyílása ne okozzon erős mellkasi ütést, hanem inkább a fej legstrapabíróbb részét érje.

A biztonsági övet nem csak azért kell hordani, mert a törvény előírja, hiszen ellenkező esetben megbüntetnek. Egy nagyobb fékezés esetén a test előredőlésnél az izmok hirtelen megnyúlnak, és erőteljes fájdalom, gyulladás, rosszabb esetben pedig akár izomszakadás is előfordulhat. Nem mellesleg egy esetleges baleset során az életedet is megmentheti.

Az ülés mindig legyen megfelelően beállítva. Nyújtson kényelmes támasztást az egész hátnak, de leginkább az alsó háti-, derékrésznek. Ez a pozíció akár naponta is változhat, lehet hogy ma úgy esik jobban, ha egy kicsit hátrébb engeded, de másnap már sokkal feszesebb háttal ébredsz, és egy kicsit állítasz a széken.

Figyelj mindig a tested jelzéseire! Ha hosszú útra mész, és közben eláll a derekad, nyugodtan állj meg közben, és tornázz egy kicsit. Nincs az az út, amelyik fontosabb lenne a saját egészségednél.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek