GasztroMinden, amit tudnod kell az étolajokról

Minden, amit tudnod kell az étolajokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Légy nagyon körültekintő, ha étolajat vásárolsz! Sok típusú termék ugyanis tönkremegy a sütésnél, és olyan veszélyes származékokat foglal magába, amelyek károsak az egészségre – hívják fel a figyelmet a táplálkozási szakértők.

olajok

Egy bizonyos hőfokon az olaj füstölni kezd és lebomlik. Ekkor bocsátja ki magából azokat a káros, sőt rákkeltő elemeket, amelyek mérgezőek a szervezet számára. A legbiztonságosabb olajak azok, amelyek 180–200 Celsius foknál kezdnek lebomlani. Ez az a hőfok, amelyet el lehet érni egy sütésnél vagy lerben főzésnél.

A pálmaolaj 230 Celsius fokon bomlik le, de vigyáznod kell arra, hogy semmiképp se legyen hidrogénezve. A kókuszolaj szintén 200 fok felett kezd csak füstölögni, míg 180 Celsius fok fölött a finomított olívaolaj bomlik le, amelyet egyébként sikeresen használhatsz főtt ételekben.

A napraforgóolajat is csak a szakértők tanácsával ajánlott használni. Egy ugyanis érzékennyé válik már a 180 fok elérésénél, és hamar füstölni kezd. Emiatt használd inkább salátákban, szobahőmérsékleten elkészített ételekben.

Hasznos tanács az, hogy a hidegen csavart olajokat semmiképp se használd sütéshez, függetlenül attól, honnan származnak. Ezek ugyanis kitűnő biológiai értékkel rendelkeznek! A bennük lévő zsírsavak pedig igencsak érzékenyek a magas hőmérsékletekre. 40 Celsius fok fölé tehát ne hevítsd ezeket.

Az olívaolajat hogyan és mikor használd?

Ezt a típusú olajat mindenki dicséri, elsősorban a jótékony hatásaiért. Azonban senki sem beszél róla, ha sütésre terelődik a szó. Miért? Mert ennek égési foka szintén alacsony, akár a napraforgóolajé. Viszonylag rövid időn belül füstölni kezd a serpenyőben, 180–210 Celsius foknál tovább ugyanis nem bírja a meleget. Ezt a határt átlépve, a benne rejlő hasznos összetevők megsemmisülnek, és olyan káros elemek választódnak ki, amelyek ártalmasak a szervezetünkre nézve.

Cikk: Az olívaolaj – 5 dolog, amit tudnod kell róla

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek