KuriózumMikor kezdődik a téli időszámítás 2023-ban? Ekkor kell egy órával hátrább állítani...

Mikor kezdődik a téli időszámítás 2023-ban? Ekkor kell egy órával hátrább állítani az órákat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Október utolsó vasárnapján áttérünk a téli időszámításra. Október 28-ról 29-re virradó éjszaka egy órával visszatekerjük az órákat, vagyis 3 órakor 2 órára. Így október 29-én lesz az év leghosszabb napja, 25 órával. Az időátállításnak ugyan lehetnek negatív hatásai a szervezetre, de van néhány módszer, amivel könnyebben alkalmazkodhatunk a változáshoz.

Mióta és miért állítjuk egyáltalán az órát?

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon 1916-ban vezették be a nyári időszámítást, de 1958 és 1979 között ez a gyakorlat szünetelt, majd 1980-ban azonban újra bevezették. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

Elsőként a németek vezették be a nyári időszámítást 1916-tól (április 30. és október 1. között). Őket követték a britek, akik szintén 1916-ban vezették be a nyári időszámítást (május 21. és október 16. között). Ezen kívül a következő országok vezették még be a gyakorlatot: Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Svédország és Törökország.

Az óraátállítás megszüntetéséről egyébként folyamatosan tárgyalnak: az Egyesült Államok szenátusa 2022. március 16-án fogadta el azt az intézkedést, amely a nyári időszámítást állandóvá tenné az Egyesült Államokban.

A törvényjavaslat ugyan egyhangúlag átment a szenátuson, de még át kell mennie a képviselőházon, majd Joe Biden elnöknek törvénybe kell iktatnia, ami még nem történt meg. Közben azonban megszületett egy kompromisszumos megoldás: október vége helyett egy héttel később, november 6-án térnek át a nyáriról a téli időszámításra.

Az Európai Unióban még 2018-ban felmerült az óraátállítás megszüntetésének lehetősége, de ez a projekt egyelőre többek között a koronavírus világjárvány és az ukrajnai háború miatt is függőben maradt.

Hogy hat ránk az óraátállítás

Ez az évente kétszer történő időeltolódás negatív hatással lehet az egészségünkre – derült ki egy kutatásból. Gisela Helfer, az angliai Bradfordi Egyetem előadó tanára a The Conversation című lapban megjelent cikkében elmagyarázta, milyen hatásai lehetnek az óraátállításnak, és miként érhetjük el, hogy a szerveztünk jobban alkalmazkodjon.

Az óraátállítást követő első napokban sokan szenvednek olyan tünetektől, mint az ingerlékenység, az álmatlanság, a nappali fáradtság és a csökkent immunrendszeri funkciók.

Ami még aggasztóbb, hogy az időváltást követő első hetekben gyakoribbak a szívrohamok, a stroke-ok és a munkahelyi balesetek. Azt is megállapították, hogy a nyári időszámítás első hetében 6 százalékkal nő a halálos közúti balesetek aránya.

Hogy készülhetünk fel az óraátállításra

Bár a cirkadián ritmusunkban bekövetkező bármilyen változás zavaró lehet, vannak módszerek, amelyekkel segíthetünk szervezetünknek jobban alkalmazkodni:

Tartsuk be a rendszeres alvásritmust az óraátállítás előtt és után. Fontos, hogy reggelente ugyanabban az időben keljünk fel. A szervezet kortizolt szabadít fel reggel, hogy éberebbé tegyen. A nap előrehaladtával a kortizol szint csökkenésével egyre fáradtabbak leszünk, ami korlátozza az óraátállítás alvásra gyakorolt hatását.

Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet az új időhöz úgy, hogy egy hét alatt fokozatosan változtatod meg a lefekvés idejét. Ha minden nap 10-15 perccel korábban vagy később fekszel le (attól függően, hogy éppen a nyári, vagy a téli óraátállításról van szó), az segít a szervezetnek zökkenőmentesen alkalmazkodni.

Figyelj oda a rendszeres étkezésre is, mivel ezek is segíthetnek szinkronizálni a szervezet belső óráját. Tartsd be a szokásos étkezési időpontokat, és kerüld a késő esti étkezéseket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek