HolotropikumMikor ér véget a gyerekkor a XXI. században?

Mikor ér véget a gyerekkor a XXI. században?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy, a szülők és gyereknevelők, kismamák számára készült magazin felméréséből kiderült, hogy a mai gyerekek sokkal korábban érnek, mint ahogy azt mi tettük, vagy szüleink. Mi ennek az oka, és mikor is ér véget az új generáció(k) gyerekkora?

Jelenet a Little Miss Sunshine filmből
Jelenet a Little Miss Sunshine filmből

Sok szülő áll értetlenül a koránérés jelensége előtt. Azt várnák, hogy hozzájuk hasonló módon cseperedjenek és változzanak a gyerekek, de ez a tendencia idejét múlt. Minden jel arra mutat, hogy a MA gyerekei sokkal korábban lépnek a felnőtt korban, mint azt elvárnánk tőlük.

Egy, a BBC hírcsatorna által idézett statisztika szerint a fiatal lányok ma sokkal hamarabb elérik az érett női alakot, mint korábban, és ezért az össztársadalmi nyomás okolható. Ugyanígy a fiúk (férfiak) is korábban veszik fel a “macho”, “hódító” stílust, és sokkal korábban kezdik követni a szexuális vonzerőt kölcsönző divatokat. A “Netmumus” weboldal alapítója egy kérdőíves felmérés keretén belül a témát világította át. Véleménye szerint a jelenség több forrásból táplálkozik, így az agresszív reklám, a marketing és a média okolható elsősorban a koraérett fiatalokért.

“Fontosnak tartom, hogy társadalmi szinten, mindannyian gondoljuk át újra és újra a gyerekkor fontosságát az ember életében”, mondta Siobhan Freegard, a szóban forgó oldal alapítója.

Több mint 1000 személy küldte vissza az online szétszórt kérdőívet, melyben a válaszok egységesen, szubjektív megítélés szerint, 10-12 éves korra tették az új generáció(k) érési határát. A szülők szerint ezek a gyerekek nem érnek, csupán átveszik a presztízzsel, szexuális kisugárzással, nagyzolással összefüggő viselkedésmintákat, de sajnos még azelőtt, hogy fizikailag és érzelmileg egyáltalán elkezdődne ez a folyamat – mármint a pubertáns, legalább.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek