OtthonMiként válaszd ki az ideális függönyt/sötétítőt a lakásba?

Miként válaszd ki az ideális függönyt/sötétítőt a lakásba?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor sötétítőt vagy függönyt választasz, a saját, személyes igényeid mellett nem árt, ha figyelembe veszel néhány „objektív” szempontot is! Ilyen például az anyag, amiből készült – gyapot, műszál, selyem, csipke, stb. – az ár, a tartósság, és nem utolsó sorban a dizájn!

Ha egy bizonyos témából kiindulva díszítetted fel, illetve rendezted be a lakást, bizonyosodj meg afelől is, hogy a megvásárolandó sötétítők vagy függönyök optimálisan beleilleszkednek ebbe a környezetbe. Azonban ha nem találsz ahhoz illő függönyt, választhatsz egyszerűen fehér vagy krém színű textíliát, ezeket ugyanis bármilyen másik színnel társíthatod, ráadásul minden stílushoz remekül passzol.

Nappali – amennyiben hatalmas ablakokkal rendelkezik a szoba, ajánlott, hogy rétegezett függönyt használj. Ez lehet három-rétegű, ahol a legelső réteg közvetlenül az ablak után következik és egyszerűen szőtt, a második réteg lehet például egy csipkefüggöny, a harmadik pedig egy vastag sötétítő.

Hálószoba – az ide szánt függönyöket nagy odafigyeléssel válaszd! A cél ugyanis az, hogy kellemes, pihentető hangulatot teremtsenek, amelyektől álom jön a szemedre. Kerüld a világos árnyalatú függönyöket. És használj szidefes, csillogó színeket.

Gyerek hálószoba – a mesefigurákat inkább a függönyökön, mintsem a fali festmények által vidd be a gyereked szobájába. Miért? Azért, mert a csöppség gyorsan növekszik, és hamar eljön az az idő, amikor kinövi a Batman-es vagy Barbie-zós időszakot. A függönyök lecserélése pedig sokkal kevesebb költséggel jár, mint a fali festmények eltávolítása. A függönyön lévő figurákat meghonosíthatod az ágyneműn is. Azonban kerüld a finom, drága anyagokat.

Konyha – a legtanácsosabb ebbe a helyiségbe a függöny-típusú roló. Könnyen tisztíthatók, még az sem jelent gondot, ha a gyerek rájuk önt valamit, továbbá használat szempontjából is nagyon praktikusak.

„Ajtó” vagy elválasztó a szobában – sokszor érezzük úgy, hogy kell egy hely, ahol csak mi magunk lehetünk. Ez lehet egy olvasósarok a nappaliban vagy egy mini-könyvtár, illetve egy dolgozóhely a hálószobában. Ezeket a kis helyiségeket egyszerűen le lehet választani a szoba többi részétől, méghozzá a gyöngyös függönyök segítségével. Feldobják a szoba kinézetét, és érdekessé is teszik azt, mi több remekül helyettesíthetők vele az ajtók például olyan szobák esetében, ahol amúgy is fölösleges lenne a nyílászáró.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek