Tény, hogy a rusztikus stílussal leginkább a nyaralóházak és a vendéglők esetében találkozunk, és kevésbé bukkanunk rá lakóházakban vagy állandó lakhelyeken. De ez nem lesz így sokáig, ugyanis a dekorációs stílus egyre nagyobb közkedveltségnek örvend, így már számos lakásban már gyönyörködhetünk is benne.

Bizonyos elemek – mint például a kő, a fa vagy a növények – jelenléte természetközeliséget teremt, és folyamatos kapcsolatot testesít meg a lakó és a természet között. Ettől lesz egy ilyen stílusban berendezett otthon meleg és befogadó, meseszerű és megnyugtató, illetve ideális élettér egy borzos szőnyeg és egy hangulatos kandalló társaságában.

Amennyiben téged is elragadott ez az álomvilág, segítünk abban, hogy néhány természet-ihlette ötlettel valóra válthasd elképzeléseidet!

1. Masszív fabútor és -burkolat

A rusztikus stílus tökéletes képviselői a fagerendák. Ha természetes színeket kölcsönzöl azoknak, és kontrasztba állítod a falak színével, ideális látványt nyújtanak. A legtöbb esetben ezeknek csakis díszítő szerepük van, ezért akár az apartmanok mennyezetére is simán felfoghatók.

Ha fából készült bútorod van, könnyen rusztikussá teheted, ha kissé módosítasz rajta: fesd le egy természetes árnyalatú készítménnyel, így fokozva a hatást.

Egy másik ötlet, amivel ugyancsak rusztikus jelleggel ruházhatod fel otthonod, a fapadló. Megfelelő készítményekkel kezelve, és egy házilag szőtt szőnyeggel borítva ideális és melegséget nyújtó burkolat a lakásban.

A konyhádban is csodákat művelhetsz egy-két fából készült polccal, amelyen népies tárgyakat, eszközöket helyezel el. Az asztalterítőt helyettesítheted egy hímzett darabbal, a székeket pedig fapadokra válthatod. Bónuszként, tégy egy fatálat az asztalra, arra egy agyagvázát. A vázába helyezz szárított virágokat, a tálkában fatobozok, száraz falevelek, különböző magvak kapjanak helyet.

2. Népies motívumokat ábrázoló textíliák

A konyhaablakod függönyét leválthatod egy len- vagy kendervászonból készült, vidéki stílust képviselő függönyre, népies motívumokkal.

A nappalidba is becsempészheted ezt a hangulatot, például a párnák huzatával, amelyek szintén tartalmazhatják az népies mintákat. Mi több, egy házilag elkészített szőnyeget felhasználhatsz fali dekorációként is, vagy ha művészi képességeid vannak, festhetsz egy-két tulipánt és cserelapi motívumot a szobád üresen álló falára.

3. Hagyományos dekorációk

Száraz koszorúk, őszi termések és szárított gyümölcsök, megdolgozatlan fából készült képkeretek, dekorációk – valamennyi közülük a rusztikus hangulat megtestesítéséért felelősek.

Egy szalmából font csillár, amely a konyhaasztal fölött lóg, meghatározó pontja lehet a helyiségnek. Vagy a száraz szirmok, falevelek, gyümölcsök egy tálon, a nappaliban vagy a lakás bármely pontjában akarva-akaratlanul is a természet szépségére emlékeztetnek, akárhányszor pillants rájuk!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.