GasztroMiként táplálkozzunk az ünnepek alatt?

Miként táplálkozzunk az ünnepek alatt?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokunk számára a karácsonyt megelőző időszak a gasztronómiai „vihar” előtti csendet jelenti. Az ünnep ugyanis a legízletesebb fogásokkal jár, olyan hagyományos ételekkel, finomságokkal, amelyeket semmi szín alatt nem hagyhatunk ki.

karacsonyi-asztal

A táplálkozási szakértők azonban felhívják a figyelmet: vigyázzunk mit és hogyan fogyasztunk karácsonykor (is)! Ekkor követjük el ugyanis a legtöbb hibát, ami a helyes táplálkozást illeti.

1. A legfőbb tévedés a mennyiség túlzásba vitele

Karácsonykor ritkán vagyunk tekintettel a mennyiségre. Mindenféle fogást megkóstolnánk, mindenből falnánk legalább egy falatot, de a végeredmények sokszor pusztítóak lehetnek. A szervezetünk ugyanis legtöbbször megadja magát.
Az ünnepi asztalra kerülő hagyományos ételek általában „nehezek”. Állati eredetű zsírokkal, fehérjékkel, és cukrokkal vannak tele. Ezek megemésztése külön-külön is kemény dió, nemhogy egyszerre! És ha az ünnepet megelőző böjtös időszakot is figyelembe vesszük, elképzelhetjük, mennyire fontos az, hogy mértéket tartsunk egészségünk érdekében.

2. Az ünnep örömét nem az étel- és italkínálat jelenti

Habár akadnak olyan személyek, akik ellenmondanának, de a táplálkozási szakértők úgy vélik, a karácsony szellemének túl kell lépnie a konyha falain. Ahhoz ugyanis, hogy jól érezzük magunkat, és üdék legyünk az ünnepek alatt, be kell tartanunk néhány szabályt. Vagy kicsi adagokat fogyasszunk, vagy soványabb ételeket készítsünk (kevesebb zsírral, cukorral). Valójában az lenne az ideális, ha mindkét elvet betartjuk – tanácsolják a szakemberek.

3. A szilveszteri menü – valódi ellenség a szervezet számára

Egyrészt azért is veszélyes, mivel éjjeli étkezésről van szó. Általában nap közben szoktunk enni, a szervezetünk pedig nincs hozzászokva ahhoz, hogy éjjel is üzemeljen. Másrészt a bőség és az ételek sokfélesége jelent gondot, amelyek látványára ismét hajlamosak leszünk sokat enni a nehezen megemészthető fogásokból. És az alkoholról még nem is beszéltünk…

A szakértők tanácsával élve, akkor cselekszünk helyesen, ha a felszolgált ételekből csak falatozunk, főként ha vendéglőben töltjük a két év közti éjszakát (itt ugyanis egyik tányért a másik után teszik elénk). Ha mi magunk állítjuk össze a menüt, akkor vonjunk bele néhány könnyű előételt és kizárólag egyetlen főételt – a fogásokat 3-4 óránként tálalva. Esetleg ha megkívánjuk, fogyaszthatunk egy kis édességet is.

A legfontosabb, hogy ne együnk csakis azért, mert a szemünk kívánja! Kerüljük a zsíros, olajban sült ételeket. Amit elfogyasztunk, azt mértékkel fogyasszuk, és ne siessünk a falatokkal. Ugyanígy járjunk el az italokkal is. Maradjunk inkább a „jókedvű vagyok” szinten, ami egyeseknek 2–3, másoknak 4–5 pohár bort jelenthet, minthogy utólag gyötörjön a másnaposság, vagy neadj’isten nagyobb bajba keveredjünk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek