KuriózumMiért viselkedik úgy az internet, mint egy fekete lyuk?

Miért viselkedik úgy az internet, mint egy fekete lyuk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

“Csak egy pillanat, épp megnézem a Facebookom…”, és 15 percet máris a laptop előtt ücsörögtem. Ismerős?

internet

A fekete lyukak szippantásához hasonló, de mégis normális, ugyanis így van elrendezve maga a hálózat – mondják a szakértők. Az emberek úgy vannak teremtve, hogy kíváncsiak legyenek, hogy kutassanak, hogy mindig fogékonyak legyenek az újdonságra. Kíváncsi élőlény az ember.

Az internet ugyanakkor nem alakít ki olyan formán függőséget, mint a nyugtatók és antidepresszánsok, tehát fizikai értelemben, de kényszeres figyelemhiány, légzészavarok, figyelemelterelés figyelhető meg azoknál, akik túl sokat interneteznek – mondta Tom Stafford, a Sheffiel Egyetem kutatója.

A szociális információ áramlásának élvezete
Az email rendszerek és szociális hálók a játékgépekhez hasonlóan jutalmi alapon vannak felépítve. Legtöbb esetben unjuk, amit épp figyelünk, vagy egyenesen idegesít ez és ez az ember megnyilvánulása, mégis előtte süppedünk. Hogy miért? Mert kényelmes, könnyen elérhető, szinte ingyen van, és mindig feldob, ha egy jó sztorival vagy érdekességgel jutalmazhatjuk magunkat.

A “fight or flight” reakció (üss vagy menekülj)
Linda Stone szerint a felhasználók 80%-ánál megfigyelhető, hogy szörfölés közben megváltozik a légzésük üteme. Véleménye szerint hosszútávon, több éves szörfölés után ez komoly hatással lehet légzésük minőségére, és komoly problémákat okozhat.

Aki már nem érzi a határt
Stafford véleménye szerint az internet azért okozhat függőséget, mert semmiféle határral, limittel nem rendelkezik. Szörfölés közben csupán saját tennivalóink szabhatnak határt annak, hogy meddig ülünk a masina előtt – vagy még az sem.

Stafford egy egyszerű tesztet is összeállított, mely egyszerűen értelmezhető: amennyiben 3, vagy ennél több “igen” válaszod van, érdemes szakemberhez fordulnod.

Íme a teszt:

  • El tudod felejteni az internetet, mint információs forrás?
  • Elégedetlennek érzed magad, ha nem tudtál internetezni?
  • Az online világ felé menekülsz, ha problémáid vannak?
  • Került már veszélybe iskolai feladatod, volt már munkahelyi problémád internetes játékból, szórakozásból?
  • Rendszerint több időt fecsérelsz el az internet előtt, mint amennyit szándékoztál?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek