HolotropikumMiért tesz jót az agyunknak a tánc?

Miért tesz jót az agyunknak a tánc?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem szabad alábecsülni a tánc erejét, hiszen nem csak szórakoztat és kikapcsol, hanem ráadásul az agyi folyamatokra is nagyon kedvező hatással bír. Bizonyára te is átélted már azt az euforikus élményt, amikor a kedvenc zeneszámod felcsendülése önkéntelenül is táncra hívta a tested. Ezen folyamat révén sokkal jobban át tudjuk magunkat adni a jelen pillanatának, fejleszti a kognitív gondolkodást ezáltal edzve az agyat.

A tánc szenzációt okoz az agyban, egyfajta önjutalmazási folyamat játszódik le, mely a dallamok és a mozgás öröme okoz. Az agy kissé előrelátó a zeneszámokat illetőleg, hiszen pár ütem után már nagyjából érezzük, hogy az adott zeneszám hogyan is fog folytatódni, ugyanakkor az agy kedveli a spontán dolgokat, ezért van az, hogy a változatos ütemekkel dübörgő zenét jobban át tudjuk élni. Ez a spontaneitás viszont sokkal jobban megdolgoztatja a koordinációs képességünket, hiszen össze kell hangoljuk a mozdulatainkat a zene üdítő ritmusával. Abban az esetben viszont, amikor az agy és a test is egyszerre érzi át, és reagálja le a zenét, akkor jelentkezik az igazi izgalmi állapot, ami beindítja a boldogsághormonok nagyfokú termelődését.

A tánc és a boldogság kapcsolata

A tánc szoros és kölcsönös kapcsolatban áll a boldogsággal. Ha boldogok vagyunk, ösztönösen táncra perdülünk, és ha táncolunk sokkal jobb kedvünk lesz. A zenére történő mozgás befolyásolja a hangulatunkat, pozitívabbá és elfogadóbbá tesz. Igazán csak akkor érezhetjük teljes mértékben át a boldogságot, ha az belülről fakad, és az agynak lehetősége van egy kicsit kikapcsolni és „lazítani”. Éppen ezért meditatív hatással is bír, egy kis időre ki tudunk szakadni a mindennapokból, a tánc közben csökkent a stressz és a szorongás, és a kreativitásunk is nő.

Egészségünkkel is összefügg

A tánclépések a különböző agyterületek komoly összhangját feltételezik. Fizikai síkon is átmozgatja a testet, mert először is a tüdők sokkal feszített tempóban kell dolgozzanak, a szívritmus felgyorsul, ezáltal a vérkeringés is, és akkor még az izmok munkájáról nem is beszéltünk. Az agy másik fontos feladata, hogy a folyamatos, összekötött mozgást egybe kell hangolja a ritmusérzékkel.

Terápiaként is alkalmazható

Legtöbbször a kisebb traumákat átélt páciensek esetében alkalmazzák, az előbb már említett nyugtató hatása miatt. De segítségére lehet a túlsúlyos embereknek, a Parkinson-kórral küzdőknek és az enyhébb mentális betegségben szenvedőknek is.

Szóval, ha úgy érzed könnyítenél kicsit az életeden és egy boldogabb életvitel felé nyitnál, akkor pattanj fel és hagyd, hogy a zene ritmusa magával ragadjon.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek