KuriózumMiért olyan fontos a lányok és a fiúk is egyaránt babázzanak?!

Miért olyan fontos a lányok és a fiúk is egyaránt babázzanak?!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Miért fontos, hogy a fiúk és a lányok egyaránt babázzanak?

A mai szülőknek sok esetben eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy a gyerekeiknek milyen játékokkal kellene játszania. Azt, hogy milyen játékokat veszünk a kezünkbe, vagy éppen adunk a gyerekünk kezébe, sok esetben befolyásolhatja a társadalmi megítélés, a média, vagy éppen a játékgyártók, és ez a megközelítés gyakran bélyegez meg egyes játékokat „fiús”, míg másokat „lányos” játékokként. De, mint kiderült, a gyerek fejlődése szempontjából döntő fontosságú lehet, hogy minél többféle játékkal játsszon, ami azt jelenti, hogy az általában „lányjátéknak” tartott babának is hozzáférhetőnek kellene lennie mindkét nem számára.

Lássuk, miért tartják előnyösnek a szakértők, hogy a fiúk és a lányok egyaránt babázzanak.

A baba az egyik legjobb játék, ami elősegíti a gyerek szociális és érzelmi képességeinek fejlődését

A baba a gyerek másolata kicsiben, ezért segít megérteni a gyereknek az újszülötteket, és felkészíti őket egy esetleges kistestvér megjelenésére a családban. A babákkal való játék ugyanakkor abban is segít a gyereknek, hogy jobban megértse a családjával és a barátaival folytatott interakciókat, mert ezeket a helyzeteket újra eljátszhatja a babájával. A játék során a gyerek megtapasztalhatja egy konfliktus, vagy egy esemény ellentétes oldalát, ami fiúk és lányok számára egyaránt hasznos lehet.

Amikor babákkal játszanak, a gyerekek erősítik a képzelőerejüket, valamint a kognitív és a finommotorikus készségeiket

A babákkal való játék gyakran magában foglalja az öltöztetést, etetést, fürdetést, valamint a babakonyhában való főzést, ami sok teret ad a fantáziának. A baba vetkőztetése és öltöztetése különösen fejlesztheti a finommotorikus készségeket, és ez annál is inkább hasznos a fiúk esetében, mert ők hajlamosak lassabban elsajátítani ezeket a készségeket, mint a lányok.

Ez a játék a kognitív képességek fejlesztése szempontjából is fontos. A babafürdetés például jó módszer arra, hogy a gyerek megtanulja bizonyos folyamatok sorrendjét: először megtöltjük vízzel a kádat, aztán levetkőztetjük a babát, beszappanozzuk, megmossuk a haját, és így tovább.

A babával való játék fejlesztheti a beszédkészséget

Amikor a gyerek babával játszik, természetes módon bővül a szókincse és fejlődik a beszédkészsége. A babázás során megtanulhat bizonyos alapvető szavakat, például a különböző testrészek neveit, ruhaneműk neveit, egyszerű cselekvést vagy érzéseket kifejező igéket, valamint bizonyos kérdések megválaszolást (például: „Hol a baba orra?”, vagy „Miért sír a baba?”), és más hasznos dolgokat.

Empátiára és felelősségvállalásra tanítja a gyereket

A baba gondozása közben a gyerek együttérzést és gondoskodást tanul. Amíg a gyerek még kicsi, a baba inkább olyan eszköz, amit magához szoríthat, és így nagyobb biztonságban érezheti magát. De amikor egy kicsit már idősebb, elkezd úgy tekinteni a babára, mint a saját gyerekére, akiről úgy gondoskodik, hogy elismétli a szüleitől hallott szavakat, és megismétli a szüleitől tanult gesztusokat. Ez segít abban, hogy empátiát és felelősségvállalást tanuljon, és megtanítja rá, hogy viselje gondját egy másik élőlénynek.

Segít megbirkózni a nehezen kezelhető érzésekkel

A baba abban is segíthet a gyereknek, hogy átvészelje az erős érzelmeket kiváltó helyzeteket. A babák segítségével a gyerekek megismételhetik a nehéz vagy felkavaró helyzeteket, megismételhetik azokat a szavakat, amik felzaklatták őket, és elgondolkodhatnak azon, hogy miként válaszolhattak volna rájuk.

Összegzésként: a legjobb az, ha mind a fiúknak, mind a lányoknak lehetőségük van mindenféle játékkal játszani: kisautókkal, babákkal, építő kockákkal, stb. Hosszú távon ezek a lehetőségek fontos szerepet játszhatnak a gyerek fejlődésében, és sokoldalúbbá tehetik a személyiségét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek