HolotropikumMiért jelenthet veszélyt egészségünkre a jeges víz?

Miért jelenthet veszélyt egészségünkre a jeges víz?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sok étteremben a pincérek annak ellenére teszik bele a vizünkbe a jégkockákat, hogy arra megkértük volna őket, hiszen úgy gondolják, hogy ilyen forró napokban jár a jég a vendégnek. Természetesen ez a pluszszolgáltatás a számlán is meglátszik, de fontosabb az, hogy nem tesz jót az egészségünknek sem.

jeges-viz

Nem kell a tudományok területén különösen jártasnak lenni ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, hogy amennyiben egy kellemesen meleg vízben fürdünk meg, akkor a bőrünk lazábbá válik, a pórusok pedig kitágulnak. Ha jéghideg vízben mártózunk meg, akkor éppen ennek az ellentétje történik: a bőr feszesebbé válik, a pórusok pedig összehúzódnak.

Ugyanez történik az emésztési rendszerben is, így nézzük, hogy mi zajlik pontosan odabent jeges víz fogyasztása esetén:

– ebben az esetben, szervezetünk az energiáit arra használja fel, hogy szabályozza a testhőmérsékletet, nem törődik azzal, hogy felszívja a tápanyagokat. Ez vízvesztéshez is vezethet.

– mikor jeges, hideg italokat fogyasztunk, az emésztés leáll, a vérerek összeszűkülnek.

– a jéghideg italok megakadályozzák a szervezetet abban is, hogy a bevitt zsírokat le tudja bontani, így egy kiadós ebéd után nem ajánlott ilyen folyadékokat szürcsölni.

– a másik negatívum, ha evés után hideg vizet iszunk, hogy ennek hatására megnövekszik a bélben található nyálkamennyiség, amelynek következtében gyengül az immunrendszer, így nő a meghűléses betegségek kockázata

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a jeges víz fogyasztásával több kalóriát tudunk elégetni, nos, ez tévhit, hiszen ilyenkor nehézzé válik az emésztés, így egyáltalán nem tudja szervezetünk hatékonyan lebontani a kalóriákat.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, segítenünk kell az emésztést, erre pedig olykor langyos, szobahómérsékletű víz a legalkalmasabb:

– ha langyos vizet iszunk, akkor serkentjük az emésztőenzimeket, ezáltal a bélműködés gyorsabb, optimálisabb „üzemmódba kapcsol”.

– gyorsabb és hatásosabb lesz a hidratálás.

– nincs annál jobb bélműködés-serkentő, mint reggel ébredés után egy pohár citromleves langyos víz.

– ilyenkor az elfogyasztott ételben található tápanyagok is gyorsabban és hatékonyabban lebomlanak, felszívódnak.

– beindul a természetes méregtelenítő folyamat, megtisztul a vér és nyirokrendszer is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek