KuriózumMiért félnek a gyerekek a sötétségtől?

Miért félnek a gyerekek a sötétségtől?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Előbb-utóbb minden gyerek elkezd félni a sötétségtől. Vannak gyerekek, akiknél már egészen kicsi korban észre lehet venni, hogy a sötétség feszültté teszi őket, és vannak, akik egy bizonyos idő után ismerik fel és vallják be, hogy igenis rettegnek a sötétség misztikumától.

Szülőként pedig törhetjük a fejünket, hogy mégis hogyan barátkoztassuk meg a csemetét a minden nap beköszöntő éjszakával, amikor a rajzfilmek jelentős részében is egy félelmetes és titokzatos dologként ábrázolják a sötétséget. Hány olyan számítógépes játék és rajzfilm, meg mese van, amiben a szörnyek rejtőznek az éjszakában, vagy az éj leple alatt életre kelnek a játékok?

Szóval ne csodálkozzunk, ha a gyerek fél attól, amit a képernyőn látott, ugyanis egy kisgyerek még nagyon nehezen tudja szétválasztani a valós és a virtuális/mese világát egymástól…

A sötétségtől való félelem egy igazi jelenség, melynek tudományos neve niktofóbia, és sokkal súlyosabb problémákat is kiválthat, mint azt elsőre gondolnánk.

Thomas Ollendick pszichológia professzor a LiveScience-nek adott interjújában a következő gondolatokat osztotta meg a gyerekek sötétségtől való félelméről:

„A gyerekek gondolatmenete és hiszékenysége mindig ámulatba ejt bennünket. A gyerekek mindent képesek elképzelni: a sötétben betoppan egy betörő a szobájukba és elrabolja őket, vagy valaki az éj leple alatt ellopja a játékaikat.

Egyszóval, ezek a félelmek mind a „váratlantól” való félelemből eredeztethetőek.”

Ez azért már sok mindent megmagyaráz. Mi magunk is tartunk az ismeretlentől, és félünk, hogy valami váratlan dolog érhet bennünket. Így hát nem csoda, ha a gyerekek rettegnek, hogy a sötétben valami megmozdul, vagy életre kel, hozzájuk ér.

Mindezek ellenére még pontosan nincs megnevezve a tudomány világában a niktofóbia kiváltó oka.

„Nincs sok adatunk arról, hogy tulajdonképpen mi is okozhatja ezt a fóbiát. De az megfigyelhető, hogy az elszenvedői leginkább fiatal gyermekek, akik alapjába véve is komoly szorongással küzdenek. És ez pedig igencsak elősegíti azt, hogy valósnak érzékeljék a filmekben látott ijesztő sötétség portréját.” – olvashatjuk a PsychTimes ezen témához kapcsolódó cikkében.

A te gyerekeid is félnek a sötétben? Vagy vettél észre furcsa jeleket, amelyekből arra következtettél, hogy a sötétség szorongással tölti el őket?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek