Az érzés, hogy ahogy öregszünk, gyorsabban telik az idő, teljesen reális, és sokan szembesülnek vele. A szakértőknek pedig van rá néhány lehetséges magyarázatuk.

Az az érzés, hogy az idő gyorsabban telik, ahogy öregszünk, nagyon is valós, és nem kell megijednünk, ha ilyesmit tapasztalunk. A szakemberek pedig néhány lehetséges magyarázatot is adnak erre a jelenségre.

Amikor kicsi voltál, úgy tűnt, hogy a világ minden ideje a rendelkezésedre áll. De ahogy elkezdtél felnőni, egyre kevésbé érezted így. Sőt, ahogy öregszünk, ennek a fordítottját kezdjük érezni, egyre gyorsabb ütemben.

De miért érezzük úgy, hogy gyorsabban telik az idő, ahogy öregszünk?

Számos tanulmány készült ebben a témában, de ezek közül talán a legmeghatározóbb és legrelevánsabb Peter Mangan, a Virginia állambeli Clinch Valley College pszichológusának kutatása. A kutatásban 25, 19-24 év közötti fiatal felnőtt, és 15, 60-80 év közötti felnőtt vett részt, akiket arra kértek, próbáljanak megbecsülni egy 3 perces időintervallumot, a másodperceket a következő módszerrel számolva: „1, 1000, 2, 1000…”.

A fiatal felnőtteknek szinte tökéletesen sikerült megbecsülniük a kért időtartamot, átlagosan 3 perc 3 másodperc pontosságot értek el. Az idősebbek esetében átlagosan 3 perc és 40 másodperc telt el, amit ők 3 percnek érzékeltek – számol be róla a New Scientist.

Az egyik hipotézis szerint a jelenség hátterében a biológiai óra változása állhat. Az anyagcsere fokozatosan lelassul, ahogy öregszünk, és ezzel együtt jár a szívverés és a légzés lassulása is. A gyermekek biológiai szívritmus-szabályozói egy adott, pontos időre rögzítik a szívverést vagy a légzést, így úgy tűnik, hogy több idő telik el.

Megváltozik az agy

Egy másik elmélet azt sugallja, hogy az emberek az idő múlását a feldolgozott információ mennyisége alapján érzékelik. Új ingerekkel az agynak hosszabb időre van szüksége az információk feldolgozásához, és az emberek ezért érzékelik másképp az idő múlását. Ez a hipotézis megmagyarázhatja a lassított mozgást, amelyet az emberek például autóbalesetek során tapasztalnak.

Valójában új helyzetekben az agy sokkal részletesebben rögzíti az emlékeket, és ez a folyamat sokkal lassabban bontakozik ki, mint maga a szóban forgó esemény.

Egy másik elmélet, ami Adrian Bejan fizikustól származik, úgy véli, hogy fordítottan arányos kapcsolat van az ingerek feldolgozása és az idő múlásának érzékelése között. Tehát, amikor fiatalok vagyunk, és sok ingert tapasztalunk, minden új a számunkra, és úgy tűnik, hogy az idő lassabban telik. Ahogy öregszünk, a mentális képek gyártása lelassul, és ezért érzékeljük úgy, hogy az idő gyorsabban telik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.