KuriózumMi történik a női agyban kötés közben? A válasz minden várakozásod felülmúlja

Mi történik a női agyban kötés közben? A válasz minden várakozásod felülmúlja

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

15 éves koromban tanultam meg rendesen kötni, addig is voltak próbálkozásaim, de az iskolai kötelező kézimunkaórák hozták meg igazán a kedvem a foglalkozásra. A kötelezőből kedvenc időtöltés lett, ha egy kis szabadidőm volt, rögtön elővettem a kötést.

Később tudtam meg, hogy a kötés nem csak egy igen hasznos tevékenység, hanem az egészségre is jótékony hatással van.

A híres kardiológus, Herbert Benson szerint a kötés és a horgolás ugyanolyan nyugtató és ellazító hatással rendelkezik akárcsak a jóga vagy a meditáció. A kötés szabályozza a szívverést, csökkenti a vérnyomást, a vér kortizolszintjét, és enyhíti a stresszt.

A kötés nem csak egy meditatív tevékenység csupán, hanem jó hatással van az önértékelésre is. Karen Zila Hayes életvezetési tanácsadó terápiás programként ajánlja pácienseinek a kötést és a horgolást. Sőt, azoknak a dohányosoknak is ajánlott, aki meg szeretnének szabadulni a káros szenvedélytől.

Az iskolai kézimunkakörök csak alátámasztják azt a tényt, hogy a kötés sokkal barátságosabbá és nyugodtabbá teszi a gyerekeket. A bonyolultabb kötési minták pedig a matematikai kompetenciát is növelik. Egyes személyek arról számoltak be, hogy a kötés segítségükre volt a túlsúllyal való küzdelmekben is, ugyanis, az idő alatt, amíg kötöttek, nem jutott eszükbe a nassolás. Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta munka jót tesz a vérkeringésnek, így az ízületi betegségek kialakulásának esélye is csökken.

Egy 2009-es tanulmányban 38 étkezési problémával és anorexiával küzdő nő vett részt. Miután ezek a nők megtanultak kötni, egészségi állapotukba pozitív változás következett be, és az életkedvük is visszatért. Ez a pozitív változás a depresszióval küzdők esetében is megfigyelhető volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek