Életünk nagy részét (mintegy egyharmadát) alvással töltjük. Alváskor a különböző szennyeződések és elhalt hámsejtek a lepedőnkön maradnak, és idővel felhalmozódnak.

Mindenki szereti a pihentető alvást a tiszta ágyneműben. De mi történik, ha nem mossuk ki elég gyakran az ágyneműt?

Pattanások és irritált bőr

Pattanások jelentek meg a bőrödön? Előfordulhat, hogy a piszkos párnahuzat áll a háttérben. A mindennapi használat az elhalt bőr, olaj és baktériumok felhalmozódását okozhatja, ami viszont eltömíti a pórusokat, és így pattanásokhoz vezethet. Ugyanakkor a bőröd ki is pirosodhat az atkák és baktériumok miatt, amik a párnahuzaton és a lepedőn lehetnek.

Ha a bőröd rossz állapotban van, próbáld meg 2-3 naponta cserélni a párnahuzatot, és figyeld meg, tapasztalsz-e változást.

Allergiás tünetek a poratkáktól

Gyakran tüsszentesz, és viszket a szemed az éjszaka folyamán? Lehet, hogy allergia kínoz. Az allergia oka a pollentől és a portól a lepedőkben élő poratkákig számos dolog lehet. Ezek a mikroszkopikus kis lények súlyos allergiát és asztmás tüneteket okozhatnak.

Hogy elkerüld ezeket az allergéneket, mosd forró vízben az ágyneműdet. Ugyanakkor azzal is próbálkozhatsz, hogy olyan ágyneműt vásárolsz, ami hipoallergén, és jól szellőzik.

A háziállatokkal való alvás káros hatásai

A háziállatokkal való alvás aranyos és kényelmes lehet, de vannak bizonyos kockázatok, amikkel tisztában kell lenned. A háziállatok kullancsokat hordozhatnak, és ezektől fontos megszabadulni, mivel Lyme-kórt terjeszthetnek. Ugyanakkor kedvenceink szőre a poratkákat is az ágyunkba vonzhatja.

Ha úgy döntesz, hogy a kedvenceddel alszol, mindenképpen mosd ki rendszeresen az ágyneműt, és gondoskodj az állat egészségéről és higiéniájáról.

Viszkető fejbőr

A meleg és nedves párnahuzatok nagyszerű élőhelyet jelenthetnek a bőrgombák (Dermatophyta gombák) számára. Ezek a gombák viszkető kopasz foltokat, az ótvarhoz hasonló elváltozásokat okoznak a fejbőrön. Bár könnyű kezelni, a megelőzés a legjobb stratégia. Az irritált fejbőr érzésének csökkentése érdekében, mosd ki minél gyakrabban az ágyneműdet.

Kötőhártya-gyulladás

Ha kötőhártya-gyulladásod van (amit rózsaszín szem fertőzésnek is neveznek) akkor a baktériumok jelenléte miatt az ágyneműd sem biztonságos. Ha kötőhártya-gyulladásod volt (vagy valaki másnak, akivel együtt alszol), mosd ki az ágyneműt forró vízzel, hogy elkerüld az újrafertőzést.

Most, hogy tudod, mi történik, ha nem mosod ki elég gyakran az ágyneműt, biztosan kíváncsi vagy rá, milyen gyakran is kellene megtenned ezt. A baktériumok elpusztítása érdekében mosd ki forró vízben az ágyneműdet legalább hetente egyszer.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.