KuriózumMi lapul a termék szavatossági ideje mögött?

Mi lapul a termék szavatossági ideje mögött?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Habár mindig figyelmesen elolvasod a termékek címkéjét, az még nem jelenti azt, hogy az érvényességi időből mindent megtudsz az adott termékről. Vannak ugyanis még kérdések, amelyekre meg kell tudnod a választ, még mielőtt megvásárolnád azt, amit szeretnél!

Általában a szavatossági idő az első dolog, amit megnézünk egy termék csomagolásán. De vajon elegendő beérnünk annyival, hogy tudjuk, a termék nem járt le, tehát fogyasztható? Talán még nem tudtad, de annak ellenére, hogy a dátum azt mutatja, jócskán van idő addig, míg a termék fogyaszthatatlanná válik, mégis van egy-két fontos titok a számok mögött, amelyet most felfedünk előtted.

Mit is jelent a szavatossági idő?

Normális körülmények között azt a dátumot, napot jelzi, ameddig az adott termék képes megőrizni valamennyi mikrobiológiai jellemzőjét, amelyet a címkén olvashatunk. Ezért mindenképpen fontos, hogy elfogyaszd vagy felhasználd a terméket a megadott időpontig, ha azt szeretnéd, hogy a termék teljes tápanyagértékének örülj.

Mi történik azokkal a termékekkel, amelyeket kibontasz, és a hűtőben tárolsz?

Egyes termékek érvényességi ideje addig tart, míg fel nem bontják a csomagolásukat. Például a joghurtokat ha egyszer kibontottad, már érvénytelenné válik a dobozon feltüntetett dátum. Az érvényességi idő az ő esetükben pár napra a felbontást követően jár le. Tehát ha ma felbontasz egy doboz joghurtot, és nem eszed mind meg, akkor egy hét múlva már ne is nyúlj hozzá! Legtöbb két-három napon belül fogyaszd el, ha még élvezni szeretnéd annak tápanyagértékét.

És mi van akkor, ha az élelmiszernek még jó az illata?

Ekkor lép érvénybe az úgynevezett „jóérzés szabálya”. Ha a szavatossági idő lejárt, ajánlott, hogy azonnal kihajítsd a terméket. Illetve, ha az érvényességi idő még nem járt le, viszont a termék több napja is a hűtőben lapul, jobb, ha ez esetben is megválsz tőle! Függetlenül azok állapotától, illatától, a kibontott és állni hagyott termékekkel nem jó játszani, ugyanis komoly egészségügyi problémákat, mérgezéseket is okozhatnak.

A fagyasztott ételeknek konkrét szabályaik vannak

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a csomagoláson feltüntetett dátum ne változzon, a fagyasztott termékeket azonnal a fagyasztóládába kell dugnod, mihelyt hazaértél a bevásárlásból! Az ideális eset az lenne, ha hűtőlábában vagy hűtőtasakban szállítanád őket hazáig azért, hogy még kicsit se olvadjanak ki az úton. Fontos tudni, hogy a fagyasztott termékek minősége és szavatossági ideje drasztikusan csökkenhet a hirtelen hőmérséklet-ingadozások nyomán. Tehát, minél többet áll egy fagyasztott termék például szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esélye, hogy veszélyes mikroorganizmusokat termel, illetve tápanyagértéke jelentősen visszaesik. Ezért ha egy termék már kiolvadt, sose fagyaszd újra, inkább készíts belőle valami finomat. Vagy ha túl sok ideig maradt kint, jobb, ha megválsz tőle, saját és családod egészsége érdekében!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek