HolotropikumMi a magyarázata annak, hogy egyes férfiak hajszíne teljes mértékben különbözik a...

Mi a magyarázata annak, hogy egyes férfiak hajszíne teljes mértékben különbözik a szakálluk színétől?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egyes civilizációkban a szakáll mindig is a férfiasság szimbóluma volt, attól függetlenül, hogy a viselője vallására vagy családi állapotára engedett következtetni.

Mi a magyarázata annak, hogy egyes férfiak hajszíne teljes mértékben különbözik a szakálluk színétől?

A norvég származású Hans Langsetnek (1846-1927) sikerült rekordméretű szakállat növesztenie, melynek hosszúsága 533 cm volt. Halála után, ezt a tekintélyes szakállt a washingtoni Smithsonian Intézet őrizte,mely szakáll sokszínűsége jelentette ennek különlegességét.

A szakáll alsó része, melyet még a fiatal évei alatt növesztett, kávébarna volt, az öregkori legfelső rész pedig sárga színű. Bár az életkor befolyásolja a szakáll színét, ez még sem magyarázza a fiatal férfiak esetében eltérő szakáll és hajszínt.

A haj, a színét általában a melanintól kapja. A pheomelanin adja a vörös és a szőke szín pigmentjeit, míg az eumelanin a barna és fekete színekért felel. Az évek múlásával a szervezet melanin termelése csökken, és ekkor indul el az őszülés folyamata. Mivel nem minden szőrtüsző részesül egyforma mennyiségű pigment anyagban, ezért egy adott személy haj és szakáll színe különbözhet egymástól.

A szemöldök szőrzete általában sötétebb, mivel ezek a szőrtüszők több melanint termelnek. Érdekes eset, amikor egy vörös szakállú férfinak más a hajszíne. Ennek magyarázata, hogy a vörös hajszín genetikai eredetű, melyért az MCIR elnevezésű gén a felelős. Ha mindkét szülőtől az előbbi géneket örököljük, akkor minden bizonnyal tetőtől talpig vörös szőrzettel fogunk rendelkezni. De ha a fenti gén mutációját, azaz M1R-et öröklünk az egyik szülőtől, akkor nagy valószínűséggel, hogy a hajunk színében ez a vöröstől való eltérést fog eredményezni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek