HolotropikumMezei zsurló: A csodanövény, amely szinte minden betegségre jó gyógyír!

Mezei zsurló: A csodanövény, amely szinte minden betegségre jó gyógyír!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mezei zsurló egész Európában és az Egyesült Államokban elterjedt gyógynövény, kedveli a nedves, mocsaras helyeket, de szinte bármelyik mezőn, erdőszélen megtalálható.

mezei-zsurlo

Nem is gondoltuk volna, hogy a zsurló egy olyan ősi gyógynövény, amely a dinoszauruszok koráig nyúlik vissza, azaz több mint 65 millió évre, de egyes kutatók azt állítják, hogy 300 millió évvel ezelőtt bújt ki először a földből. Ez azonban sokak szerint csak legenda.

A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra használták, és a termékenységgel is összefüggésbe hozták, hiszen annak a nőnek, aki gyereket szeretett volna, zsurlóval töltött párnán kellett aludnia. Hogy ez meghozta-e a várva várt eredményt, arról nincs bizonyíték, arra viszont van, hogy a gyógynövény remekül tisztítja a veséket, erősítik az immunrendszert, és a szilícium tartalma miatt megszépül a haj, a körmök, valamint erősödik a csontozat is.

Gazdag kovasavban is, de emellett tiamináz nevű enzim is megtalálható benne, amely fontos szerepet játszik a szívizom és az idesejtek optimális működésében. Van benne B1- és C-vitamin, mangán, kalcium, vas is, és jótékony flavonoidokat is tartalmaz.

A zsurlóból főzött teának elsősorban a vesék örülnek, hiszen a vízhajtó hatás miatt tisztítja ezt a páros szervet, segít megszabadulni a felgyűlt vesehomoktól és – kőtől, a húgyúti fertőzések kezelésében is sikert érhetünk el a zsurló jótékony hatásainak köszönhetően. Kínában például a szembetegségek kezelésére is szokták használni ezt a sokoldalú gyógynövényt.

A komolyabb pattanások, bőrgyulladások, furunkulusok ellen is nagyszerű fegyver a zsurló, apró, tűszerű leveleiből kell főzetet készíteni, majd a problémás felületet kell borogatni vele. A légzőszervi betegségek ellen is hatásos, csillapítja a köhögést, a légúti gyulladásokat, a lázat, az arcüreggyulladást. A gombaellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a kínaiak évezredek óta használják a zsurlót a láb-, és körömgomba ellen, a begyulladt visszerek kezelésére.

A 2-es típusú cukorbetegnek is segít ez a csodanövény, hiszen egy tanulmány során megállapították, hogy azoknak, akik zsurlóból kinyert koncentrátumos kezelésben részesültek, jelentősen csökkent a vércukorszintjük. Akik fogyni szeretnének, azoknak is ajánlott a zsurlótea, hiszen oldja a zsírokat, de megszabadítja a káros lerakódásoktól is a szervezetet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek