HolotropikumMennyire veszélyes az eper? Az egyik legtöbb 'mérget' tartalmazó gyümölcs

Mennyire veszélyes az eper? Az egyik legtöbb ‘mérget’ tartalmazó gyümölcs

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Nagyon sok növényvédő szer található a közkedvelt gyümölcsben!

Ha te is imádod az epret, nem árt, ha betartasz néhány szabályt a fogyasztása előtt, ugyanis kutatások alapján igazolták, hogy nagyon sok növényvédő szer fellelhető rajta. Margarita Arumanian táplálkozási tanácsadó a következő intézkedéseket ajánlja eperfogyasztás előtt.

Az amerikai EWG Környezetvédelmi munkacsoport felmérése szerint az eper az egyik legszennyezettebb gyümölcs, nagy mennyiségű peszticidet találtak a felületén.

Szakértők szerint az eper vásárlásakor figyelembe kell venni, hogy lehetőleg minél sötétebb színű gyümölcsöt vásároljunk. Az eper természetes egy antocianin nevű pigment tartalmaz, a sötétebb színű gyümölcsök esetében pedig sokkal magasabb az antocianin koncentráció.

Az antocianinok erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, védelmet nyújtanak a daganatos és a gyulladásos megbetegedések ellen, késleltetik az öregedést.

A szakértő szerint csak mérsékelten fogyasszunk a kereskedelemből vásárolt epret, mert nagyon sok peszticid található rajta. A gazdák ugyanis annak érdekében, hogy a gyümölcs egyenletes piros színű legyen, és jobban mutasson az üzletek polcain, speciális műtrágyával segítségével festik be.

Az sem elhanyagolható tény, hogy az epret növényvédő szerrel permetezik be, hogy ellenálló legyen a betegségekkel szemben, ez viszont azzal jár, hogy a gyümölcs felületén, de a húsában is fellelhető a növényvédő szer.

Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy egészségünket megvédjük és finom, édes epret együnk? Mindenképpen keressünk olyan helyi termelőt, akiben megbízunk, így nemcsak egészségünknek teszünk nagy szolgálatot, de a helyi vállalkozások fellendítését is elősegítjük.

Forrás: descopera.ro, ewg.org

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek