HolotropikumMegszülettek az első génmódosított babák, hatalmas a botrány az orvostudományban

Megszülettek az első génmódosított babák, hatalmas a botrány az orvostudományban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ho Csian-kuj kínai kutató jelentette be vasárnap egy YouTube-videóban, hogy a világon először látta meg a napvilágot egy olyan ikerpár, akiknek a génjeit módosították, annak érdekében, hogy ne fertőződjenek meg a HIV-vírustól. A hírre reagálva a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot rendeltek el.

A génmódosított lányokat Lulunak és Nanának hívják, legalábbis ezt mondta a sencseni orvos a videóban. Minden rendben van velük, egészségesek, jól fejlődnek, néhány hete születtek, és rendesen felsírtak, akárcsak a normális babák.

A megtermékenyített petesejteken való génmódosítást a CRISPR/Vas9 nevű, “molekuláris olló” segítségével hajtották végre, a cél az volt, hogy ezáltal megelőzzék a jövőbeli HIV-fertőzést. Ehhez egyetlen gén, a CCR5 megváltoztatására volt szükség.

A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatóorvosa a videóban védekezésül elmondja, hogy a célja az volt, hogy olyan babák megszületéséhez járuljon hozzá, akik nem kell majd attól tartsanak, mikor felnőnek, hogy HIV-vírussal fertőződhetnek meg, és nem azt akarta, hogy megrendelésre készüljenek különböző haj- és szemszínű, illetve intelligenciájú gyerekek. Az ikerpár és a szüleik nevét titokban tartják, azt viszont az orvos közölte, hogy az édesapa HIV-fertőzött volt, és így szerette volna megakadályozni azt, hogy a gyerekeit hátrányos megkülönböztetés érje.

Az MTI tájékoztatása szerint az egyetem közleménye szerint Ho Csian-kuj fizetés nélküli szabadságon van február óta, és az intézmény nem tudott erről kutatási projektjéről.

„Súlyosan megsértette a tudományos etikát és a szabályokat” – hangsúlyozták. Az emberekkel végzett kísérletezés „őrültség”, aminek súlyos következményei lehetnek – fogalmazott az a hétfőn közzétett nyílt levél, amelyet különböző kínai egyetemeken és intézetekben dolgozó több mint 120 kínai tudós és a Kínai Tudományos Akadémia tagjai is aláírtak. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a beavatkozás „visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba”.

Lehetséges – írták –, hogy a most megszületett gyerekek alapvetően egészségesek lesznek egy ideig, de „az emberi csoport potenciális kockázata és károsodása felmérhetetlen”. A kínai tudósok Ho kutatásainak átfogó vizsgálatát sürgették.

„Ezek a kínai kutatók megsértették az emberi jogokat és súlyosan károsították a tudós közösség hitelét. A nemzetközi közösség ezt nem tűrheti” – hangsúlyozta Christiane Woopen, a tudományos és új technológiai etika európai csoportjának (EGE) elnöke.

Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka „felelőtlen kísérletezés embereken”.

„Jelenleg az efféle próbálkozásokat, sőt a bejelentésüket is a legélesebb szavakkal kell illetni. A génszerkesztés mellékhatásait vagy későbbi következményeit nagyon nehéz megjósolni és irányítani” – hangsúlyozta.

Az AP amerikai hírügynökség készítette videón elhangzottakat egyelőre nem bizonyították, ám több szervezett, amely az eljáráshoz köthető, többek között a kórház is, tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz. A beavatkozás a legtöbb országban tilos. Az Egyesült Királyságban törvény tiltja, hogy a meddőségi kezelések során génszerkesztést alkalmazzanak. A tudósok mesterségesen, laboratóriumban megtermékenyített, ám fel nem használt embriókon végezhetnek génszerkesztést, azonban ezeket az embriókat a kutatás után azonnal meg kell semmisíteni.

A King’s College London sejtbiológusa, Duscko Ilic szerint a HIV-fertőzés kezelhető, és ha gyógyszerekkel elnyomják, szinte nincs kockázata annak, hogy a szülők a gyereknek továbbadják. Julian Savulescu, az Oxfordi Egyetem etikaszakértője a BBC-nek elmondta: „Ha mindez igaz, akkor ez egy szörnyű kísérlet. Az embriók egészségesek voltak, nem tudunk arról, hogy betegek lettek volna. A génszerkesztés maga kísérleti stádiumban van, ismeretlen, véletlen mutációkkal hozzák összefüggésbe, amelyek előbb vagy utóbb jelentkezhetnek, rákhoz is vezethetnek”.

A kísérlet egészséges, normális gyerekeket tett ki a génszerkesztés kockázatainak mindenféle valós előny nélkül – tette hozzá. A kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak az ügyben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek