OtthonMegrongálódott felületek a lakásban? Kapj elő egy matricát!

Megrongálódott felületek a lakásban? Kapj elő egy matricát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Még mindig az az időszak az úr, amikor nem engedhetünk meg magunknak egy új bútordarabot csakis azért, mert megkarcolódott vagy kissé megrongálódott a régi. Inkább hajlamosak vagyunk olyan praktikus megoldásokat kitalálni, amelyekkel leplezhetők a „balesetek”.

Sajnos napjainkban elég drágák az efajta lakáskiegészítők, viszont azon módszerek, amelyekkel javíthatunk a kinézetükön, szerencsére kevesebb pénzbe kerülnek. Így egyszerűbben tehetjük kellemessé az amúgy ócska vagy elavult látványt.

Egyik legpraktikusabb ilyen megoldás az öntapadó matricák használata. Ezekkel nemcsak a bútorzatot, hanem a falakat és az ajtókat is szebbé teheted. Az áruk is elfogadható, és többféle mintában és színben is kaphatók. További előnyük, hogy alkalmazhatók fa-, üveg-, műanyag- és fémfelületeken egyaránt, az erős ragasztónak köszönhetően. Éppen ezért, a vásárláskor érdemes megfigyelned, mire ajánlják a terméket, hogy kizárólag arra a felületre használd.

A bútoroknak szánt matricák jótállási ideje 5 év, amennyiben kellőképpen voltak felragasztva. Rendkívül ellenállóak, és nem ártanak a bútornak. Az öntapadó fóliákat pedig könnyen el is lehet távolítani. Ez esetben a szakemberek azt ajánlják, tisztítsd meg alaposan a matrica helyét, és távolítsd el minden ragasztó okozta foltot.

Hogyan ragaszd fel helyesen a matricát?

Először is ahhoz, hogy a matrica jól megtapadjon, a kívánt felületet meg kell tisztítani, és szárazra kell törölni (esetleg le kell csiszolni és pormentesre kell törölni). Amennyiben a felület nem sima, hanem inkább érdes és egyenletlen, ez esetben ajánlott egy grundszerű tömítőréteg felvitele. A matricát csak akkor ragaszd fel, ha az anyag teljesen megszáradt.

A felületet nem árt áttörölnöd egy alkoholba vagy benzinbe mártott tiszta törlővel. Az acetont kerüld, mivel nyomokat hagyhat.

Amikor a matricát ragasztod, ésszerű, ha gondolsz a szoba hőmérsékletére is, aminek 15–25 Celsius fok közé kell inkadrálodnia.

Miként ápold a matricás bútordarabot?

A matrica hosszú ideig megőrzi eredeti kinézetét. Nem színeződik el, ha a nap süti, és nem is vonzza vagy gyűjti a port. A tisztán tartásához elegendő egy puha, száraz törlő.

A foltokat, étel- vagy italnyomokat sima törléssel távolíthatod el róla. Ha a foltok makacsabbak, mosószeres vízzel távolítsd el azokat, majd töröld a felületet szárazra.

Honnan szerezd be az öntapadó matricát?

A matrica segítségével felfrissítheted, felújíthatod régi bútoraidat, új és kellemes kinézetet kölcsönözve azoknak. Ezt speciális boltokban, építőanyagokat és lakberendezési cikkeket forgalmazó üzletekben vásárolhatod meg, különböző mintázatban és textúrában.

Te mivel kozmetikázod a megkarcolt felületeket?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek