KuriózumMegnyitották az első női netkávézót Afganisztánban

Megnyitották az első női netkávézót Afganisztánban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Férfimentes közegben internetezhetnek az afgán nők az első női internetkávézóban, amelyet a nemzetközi nőnapon nyitottak meg csütörtökön Kabulban, külföldi támogatással.

A hely az afgán főváros egyik csendes utcájában, egy leánygimnázium közelében van, és Szahar Gulról nevezték el, aki a nőket sújtó erőszak jelképévé vált. A 15 éves lányt tavaly januárban brutálisan megkínozta férjének családja, mert nem volt hajlandó prostituáltként dolgozni.

A kávézó megnyitásával a YoungWomen4Change nevű aktivistacsoport azt akarja elérni, hogy Afganisztánban a jogfosztottsághoz szokott nők ne féljenek, és legyen egy biztonságos hely, ahol ők is háborítatlanul használhatják a világhálót.

Egy brit jótékonysági szervezet 15 laptopot adományozott a kávézónak, ahol a nők a másutt alkalmazott tarifáknál lényegesen olcsóbban, óránként egy dollárért használhatják a netet. Hazai és külföldi adományokból több hónapra előre sikerült összegyűjteni a működéshez szükséges havi körülbelül 1000 dollárt, bár a kávézó hosszabb távon önfenntartó akar lenni.

Mivel a nőjogi kezdeményezéseket Afganisztánban fenyegetések érik, a női internetkávézó ablakait befestették, és csak diszkréten jelzik, miféle intézményről is van szó.

Nyugati és afgán nőaktivisták attól tartanak, hogy a kormány és a tálibok közti esetleges hatalommegosztás tovább csorbítja a nők amúgy sem erős jogait Afganisztánban. Sokak megrökönyödésére Hamid Karzai elnök a napokban támogatta a muzulmán vallási vezetőknek azt az ajánlását, hogy különítsék el a nőket, és bizonyos esetekben engedélyezzék a férjeknek az asszonyverést.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek