KuriózumMegmagyarázhatatlan események színhelye a Hunyad megyei Csolnakosi-tó

Megmagyarázhatatlan események színhelye a Hunyad megyei Csolnakosi-tó

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A romániai Hunyad megyei Csolnakosi–tó Csolnakoscserna mellett található. A falu 1962-1964-ben létesült, amikor a tó kialakításával, azaz a Cserna folyó felduzzasztásával víz alá került Csolnakos, Cserna, Királybánya, Ploszka, Balántelep és Moara Ungurului lakosságát, mintegy 150 családot új helyre költöztettek.

Lacul Cincis

A víz a két templomot, és az azokhoz tartozó temetőket is ellepte. A tó létrehozásának elsődleges célja a vajdahunyadi vasmű vízellátásának biztosítása volt. A tó vízszintje 27 méternyit is ingadozhat, alacsony vízállásnál láthatóvá válnak az elárasztott házak romjai. 1983-ban másfél megawattos erőművet építettek a duzzasztógáthoz. Délnyugati csücskében, egy félszigeten állnak Királybánya 18. században épült római katolikus templomának romjai.

A gyűjtőtó létrehozása óta azonban különös, furcsa, paranormális dolgok történnek a környéken – állítják az ott élők, aki szerint a tavat megátkozták. Egyesek szerint az állatok egyáltalán nem közelednek a vízhez, mások szerint éjszakánként az egykori lakosok szellemei járnak vissza lerombolt házaik maradványaihoz. Egy másik különös jelenség, hogy időnként heves viharok keletkeznek a semmiből, a nyugodt víz felkorbácsolódik, ami alaposan megijeszti a lakosokat.

Az 1970-es években egy olyan tragikus eseményre került sor, aminek emléke mindmáig kísért a környéken. Egy futballista fulladt a tóba, a hatóságoknak pedig még a holttestet sem sikerült megtalálniuk. A búvárok a tó fenekére is leúsztak, ahonnan alaposan megrémülve jöttek a felszínre. A beszámolók szerint kígyókat láttak, valamint a mélyben olyan sötétség volt, hogy tájékozódni nem tudtak. Az egyik búvár ráadásul az egykori temetőt is elérte, és a felszínre érkezve többé egy szót sem szólt. A történtek után ráadásul egy évet töltött elmegyógyintézetben, annyira megviselték a történtek.

A lakosok szerint azóta évente legalább egy ember belefullad a tóba, és a holttest nem jön a felszínre. Legutóbb, 2012-ben egy 13 éves fiú tűnt el, aki országos kajak-kenu bajnok volt, és edzés közben nyelték el a hirtelen szélvihar miatt támadt hullámok. A búvároknak nem sikerült megtalálniuk a holttestet annak ellenére, hogy a meteorológiai körülmények kedvezőek voltak egy holttest felszínre kerüléséhez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek