KuriózumMegfejtették a katicabogár nagyságú könyv titkát

Megfejtették a katicabogár nagyságú könyv titkát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Iowa-i Egyetem könyvtárában több mint 4000 miniatűr könyv található. Az összes kisebb, mint 8×8 cm. 8 cm nem sok egy könyv számára, azonban még mindig több mint a gyűjtemény legkisebb darabja, az alig katicabogár méretű könyvecske, ami 3,51 mm átmérőjű és 1,02 mm széles.

Fotó: Colleen Theisen
Fotó: Colleen Theisen

A fedőlap alapján a könyvtárosok arra a következtetésre jutottak, hogy Biblia lehetett vagy valami hasonló vallásos könyv. Ezt egy nagyító lencse és nagy számítógépes szakértelem árán sikerült kideríteni. A főkönyvtáros, Colleen Theisen egy „mikro miniatűrök” feliratú dobozban talált rá a kis csodára. A legbonyolultabb jelzővel illetik a könyvecskét: olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem olvasható. De miért készült? Ki és mikor készítette? A válasz reményében a borítója alá kellett tekinteni.

Miután napvilágra került a könyv a könyvtár restaurátora, könyvkonzervátora, Giselle Simón azt javasolta, hogy használják a könyvtár legújabb mikroszkópját. Miután óvatosan eltávolították a borítót sikerült megpillantani a készítőjét: Toppan Printing Co., LTD.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kutakodva, a könyvtárosnak sikerült kideríteni, hogy egy kétkötetes darabról van szó, amit az 1965-ös New York-i világkiállításon adtak el. A leírás szerint, ami azóta már tönkrement, a világ legkisebb könyveként került forgalomba. A testvére, ami méreteiben nagyobb szintén a könyvtár birtokában van, de soha nem derült fény a kisebb testvérről.

Mindkét könyv ugyanazt a szöveget tartalmazza: Jakab király teremtés történetét. A két könyvet, hogy ismét egymásra találtak együtt fogják katalogizálni. – írja Theisen.

pici-konyv3

Nem arról van szó, hogy könyvként nem a legfunkcionálisabb ez az alkotás, hanem arról, hogy nagyon hosszú ideig az emberek szerették a miniatűr könyveket. Nemrégiben előkerült egy a 15-ik századból. A könyvtáros szerint: „aranyosak, imádnivalóak és van a kicsiségükben valami varázslatos.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek